Sedat IRMAK

DİYARBAKIR Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı  ile OSB Başkan Vekili Mustafa Fidan, Yönetim Kurulu Üyeleri Fadıl Oğurlu ve Ali İhsan Özdoğan, OSB Müteşebbis Heyet Asıl Üyesi Yunus Yıldız ile OSB Müteşebbis Heyet Yedek Üyesi Aziz Sağır, kent ekonomisini ve OSB’deki faaliyetleri Kayapınar İlçesinde bulunan Tavacı Recep Usta’da kahvaltılı basın toplantısı düzenleyerek, Ülke ekonomisinde yaşanan gelişmeler ve bölgeye yapılan yatırımlar hakkında önemli açıklamada bulundu.

OSB Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, Diyarbakır OSB'de yeni yatırımların oluşması için çalışmaların sürdüğünü belirterek, kamulaştırma, altyapı gibi sorunların yaşandığını bunun çözümüne ilişkin çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Odabaşı, OSB'de 22 tekstil, 9 çırçır, 24 plastik, 32 metal, 20 mermer,11 elektrik, 28 inşaat ürünleri, 51 gıda, 29 ağaç ve mobilya, 10 araç üstü ekipman ve 40 da değişik alanlardaki faaliyet gösteren fabrika bulunduğunu belirterek, “Yapısal sorunlarımız, altyapı sorunlarımız ve enerjiye yönelik sorunlarımız var. Bunları ilgili yerlerle görüşerek çözüyoruz. 5 yıl önce istihdam sayımız 3 bin iken, şimdi 7 bine çıktı. Hedefimiz bu rakamı 15 bine çıkarmaktır. Yönetim olarak, yeni yatırımların yapılması, mevcut yatırımların kapasitesinin artırılması için uğraş veriyoruz" dedi.

“Süreçten etkilenen yatırımlarımız olabilir”

Yeni Ekonomi Programı (YEP) hakkında açıklamalarda bulunan Odabaşı, “Program kapsamında etkilenen yatırımlar olabilir. Bu program her kesimi yakından ilgilendiriyor. Önümüzdeki 3 yıl için çok sıkı tedbirler içeren bu program, bizi yakından ilgilendiriyor. Biz de önümüzdeki süreçte programlarımızı bu plana göre revize edeceğiz. Kamu tasarrufları programı yapılacak yatırımları ilgilendiriyor. Süreçten etkilenen yatırımlarımız olabilir. Bütün bunları gözden geçirerek, neler yapabileceğimizi yeniden tasarlayacağız" diye konuştu.

“Yerelden alışveriş yap, kampanyası başlatıyoruz”

'Yerelden alışveriş yap, Diyarbakır kazansın' kampanyasını başlatacaklarını altını çizen OSB Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, "OSB yönetimi olarak, çalışmalarımızın büyük bölümü kentimize yabancı yatırımcıyı çekmeye dönük olsa da, yerel esnafımızın desteği ve yaratılan markalara sahip çıkılması konusuna önem veriyoruz. Bu anlamda, yerel esnafın desteklenmesi, alışverişin yerel esnaftan yapılması için kampanya başlattık. Bu kampanya hem kent ekonomisine katkı sağlayacak, hem de istihdama olumlu katkı yapacaktır" dedi.

“Yatırım ve istihdam seferberliği başlatıyoruz”

Ekonomik sorunlara rağmen Diyarbakır OSB'de firmaların işçi çıkarmadığını da ifade eden Odabaşı, "OSB olarak, yatırım ve istihdam seferberliği başlatıyoruz. 5 yıl öncesine kadar Diyarbakır OSB'de 3 bin kişi istihdam ediyorduk. Teşvik ve yeni imkanların sağlanmasıyla bu rakam, şuan 7 bin dolayında oldu. 201 fabrikanın faal olduğu OSB'de 4'üncü etap için yer belirledik. Bu etabın bitmesiyle özellikle OSB'de hedefimiz 15 bin istihdam yaratmaktır. Krize rağmen Diyarbakır cazibesini koruyor. Ticaret geçmişi 100 yıllara dayanan Diyarbakır, özgün krizler yaşamasına rağmen cazibesini korumuştur. Yakın bir tarihte ülke geneline sirayet eden döviz kurundaki dalgalanmanın yarattığı krizden işletmelerimiz olumsuz etkilense de, krizi yönetme konusunda edinilen deneyimler pozitif bir etki yaratmıştır. Diyarbakır'ın 6'ncı teşvik bölgesi kapsamında olması, genç nüfusumuzu ve coğrafi konumu dolayısıyla yatırımcıların gözdesi olma özelliğini koruyor. Yeni yatırımların yapılması için görüşmelerimiz sürüyor. Evet, sıkıntıdayız, ihracatta ürün gönderemiyoruz, ama işçi çıkarmamak için direniyoruz. Mermer, tekstil sektöründe bugüne kadar işçi çıkaran olmadı. Direniyorlar. Stoğa çalışıyorlar, ama işçi çıkaran şuan yok. Buna ne kadar dayanabiliriz, bilmiyoruz. Bunu tartışabiliriz" şeklinde konuştu

“Bankalar yatırımcılara engel çıkarıyor”

Döviz kurundaki dalgalanmadan etkilendiklerini ancak,  önceki krizlerden dolayı dayanıklı oldukları için daha az etkilendiklerini kaydeden Odabaşı, “Bu sıkıntılı süreci başarıyla atlatmak için çabalarımız devam edecek. Bankalar maalesef yatırımcılara engel çıkarıyor. Açık olan krediler onaylanmıyor, yeni krediler verilmiyor. Bu işi çözmek için TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da devrede, bankalar birliği ile görüşme yapılacak. Ticaret geçmişi yüzyıllar öncesine uzanan Diyarbakır, dönem dönem özgün krizler yaşamasına rağmen cazibe merkezi olma özelliğini korumuştur. Yakın bir tarihte ülke genelinde sirayet eden döviz kurlarındaki dalgalanmanın yarattığı ulusal krizden işletmelerimiz olumsuz etkilense de krizi yönetme konusunda edinilen deneyimler pozitif bir etki yaratmıştır. Diyarbakır'ın 6'ncı Teşvik Bölgesi kapmasında olması, genç nüfusu ve coğrafi konumu dolayısıyla yatırımcıların gözdesi olma özelliğini koruyor. Bunu son dönemlerde Diyarbakır OSB'mizi ziyaret eden konuklarımızdan görmek mümkün.  Son bir ayda OSB Demiryolu İşletmesine talip olan REYSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, TÜYAP Başkanı Bülent Ünal, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, Amerika Pamuk Konseyi Türkiye TemsiciliMarchaPowel başkanlığında Endonezya, Tayland ve Vietnamlı tekstilcilerden oluşan 35 kişilik heyet ve İsrail'den gelen işadamı heyeti OSB’mizi ziyaret ederek, yatırımlar hakkında bilgi aldı” dedi.

“IKB’de ekonomi kriz var”

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde geçen yıl yapılan bağımsızlık referandumun ardından Türkiye ile yaşanan olumsuz ilişkilerin ekonomiye yansımasının büyük oranda olduğunu da belirten Odabaşı, “Kürt Bölgesi’ne geçen yıl 3 milyon dolar, bu yıl ise 1 milyon doların altında ihracat yaptık. Biz sürekli gümrük sorunlarını tartışıyoruz ama IKBY'deki alım gücü de zayıf. Oraya sattığımız ürünlerin parasını alamıyoruz. Geçen yıl oraya 3 milyon dolar ihracat yaptık, bu yıl 1 milyon doların altına ama gönderdiğimiz ürünün parasını alamıyoruz. Orada bir ekonomik sıkıntı var" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim