Sedat IRMAK – ÖZEL HABER

DİYARBAKIR - Geçtiğimiz günlerde sıfır el otomobilde ÖTV indiriminin uygulanması ve bu indirimin yıl sonuna kadar sürmesi ikinci el piyasasını da olumlu etkiledi. Alınan kararda 1.6 litre altında motoru olan otomobillerde ÖTV indiriminin yüzde 15 olduğu açıklandı. Ticari araçlarda ise yüzde 18 olan KDV miktarı yüzde 1 olarak güncellendi. Yeni vergi oranlarının otomobil fiyatlarına etkisi ise yüzde 10-11 civarında oldu.

Söz konusu indirimler otomotiv fiyatlarına da etki edince otomobil sektöründe hareketlilik yaşandı. Bu durumda daha önce durgunluk yaşayan Diyarbakır oto galericiler sitesinde de hareketlilik yaşanıyor. Otomotivde fiyatların düşmesi alıcıyı da oto galerici esnafını da memnun etti.

ikinci el otomotiv daha fazla tercih ediliyor

Özellikle yüksek model araçlardaki uygun fiyatlar, Diyarbakırlı vatandaşların da ilgisini çekiyor. Sıfır otomobildeki ÖTV indirimiyle birlikte ikinci el piyasasında da düşüş yaşandığına dikkat çeken vatandaşlar ise, uygun fiyat ve sağlam araçların daha çok ikinci el olarak tercih ettiklerini belirttiler.

Hasarsız ve yüksek model araçların gerekli incelemelerin yapılmasının ardından alıcı bulduğunu söyleyen Oto Galerici Esnafı Mehmet Turan, “Diyarbakır’da araçlar ince elenip sık dokunulmasının ardından çok rahat bir şekilde alıcı buluyor.  Çevre illerden ve Türkiye’nin her tarafından özellikle Diyarbakır’da ikinci el piyasasına rağbet gösteren alıcılar oldukça yoğun. Vatandaşlar, otomotivde en fazla boyalı olup olmadığına da dikkat ediyor." dedi.

“Güvenlik için internetten ikinci el araç almayın”

Sağlam araç almanın galericiler sitesinde olduğuna dikkat çeken Turan, "Bilindiği gibi özellikle internet üzerinden otomobil alım satımı yoğun bir şekilde yapılıyor. Bu da güvenilirliği azaltıyor. Çünkü internet üzerinden araç alırken tamir görmüş hasarlı araçların yüksek fiyattan satıldığını görüyoruz. Ancak kentimizde ikinci el piyasasında asla bu gibi durumlarla karşılaşılmaz. Bizler müşterilerimize ekspertiz raporlarımız ve trafik kontrollerimizin yanı sıra araç sahiplerinin kim olduklarına dair belgelerle satışlar yapıyoruz. Bu nedenle alıcılar Diyarbakır’da satışı gerçekleştirilen 2. el araçları daha çok tercih ediyorlar.” şeklinde konuştu

Editör: TE Bilişim