Sedat IRMAK-ÖZEL HABER

DİYARBAKIR - Tüm yurtta olduğu gibi Diyarbakır’da da kış mevsimiyle birlikte sebze ve meyve ürünlerinde yaşanan düşüşle birlikte sem pazarlarındaki tezgahlarda düşüş yaşandığı gözlendi.

 

Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesi Sento Caddesi’nde her Salı günü kurulan semt pazarındaki esnaf sayısında yüzde 10’luk düşüş yaşandığı öğrenilirken, Bağlar İlçesinde Salı pazarı Başkanı Veysi Belli, “Fiyat artışlarıyla birlikte Pazar esnafında sadece yüzde 10’luk bir düşüş yaşandığını, fiyatların ise kış mevsimine göre normal seviyede olduğunu ifade etti.

 

Belli, Fiyatların yükselmesi ve vatandaşların alım gücünün düşmesi ile birlikte, pazar tezgahlarında yüzde 5 ila 10 arasında düşüş yaşandığını belirterek, “Başkanı olduğum pazarda 100 esnaf bulunuyor ise, bunlarda sadece 10’u yada 5’i açmıyorlar. Bunun sebebi de sattıkların ürünlerin fiyatlarının yüksek, kar oranın ise düşük olmasında kaynaklanıyor” dedi.

 

“Biz kar değil, vatandaşı düşüyoruz”

 

Marketlerde denetimlerin yetersizliğinden dolayı ilgili işletmeler vatandaşları düşünmediğini belirten Belli, “Marketler fiyatları çok yüksek gösteriyorlar. Bunun sebebi ise denetimsizliktir. Bizler Pazar esnafları olarak halkımızın daha rahat alışveriş yapması için fiyatlarda kar oranını 20 ila 30 kuruş seviyesinde tutuyoruz. Örneğin 90 kuruşa aldığımız portakalı pazarda vatandaşlarımıza 1 lira 25 kuruşa satıyoruz. Kardan çok masrafı düşünüyoruz. Fakat marketler bunun tam tersini yapıyorlar” şeklinde konuştu.

 

Muz ile kivi pazarda zam şampiyonu

 

Pazarda satılan ürünlerin fiyatlarını da sıralayan Belli, “Soğan 4,5, Patates 2 ila 2,5, domates 3 ila 4, elma 2,5 ve kivi ile muz 7 lira” diye belirtti.

Editör: TE Bilişim