Sedat IRMAK – ÖZEL HABER

Diyarbakır’da sıcak geçen yaz mevsiminin ardından havaların soğumasıyla birlikte sıcak salep satışları da başladı. Vatandaşlar da kış mevsiminin vazgeçilmez içeceği salebe ilgi gösteriyor.

Yaz aylarında dondurma satışı yaptığını ve kış aylarında ise sıcak içecek olan salep satışı gerçekleştirdiğini belirten Merkez Yenişehir İlçesi Ofis semtinde bulunan Acı Badem Pastanesi çalışanı Veysi Bilmez, vatandaşların sıcak salebe yoğun ilgi gösterdiklerini söyledi.

Sıcak salebin özellikle vücut ısısını dengelediğini belirten Bilmez, soğuk havalarda birçok vatandaşın tezgah önünde kuyruklar oluşturduğunu belirtti.

Bilmez, “Diyarbakır’da bu yaz aylarında vatandaşların serinlemek için en büyük tercihleri meyan kökü şerbeti ve imalatımız olan dondurma oldu. Yaz süresince tezgâhımızda dondurma satışlarımız ile vatandaşların serinlemesini sağlıyoruz. Fakat kış aylarında özellikle vatandaşların en fazla tercihleri sıcak salepten yana olmakta. Sıcak salep vücut ısısını yükseltmenin yanı sıra birçok faydası bulunmakta, grip ve öksürüğe şifa oluyor" şeklinde konuştu

“Mucizevi özellikleri vardır”

Maksut, salepin faydalarını ise şöyle sıraladı: "Salep, kış aylarında sıkça karşılaşan grip, nezle, öksürük gibi hastalıklara doğal şifa oluyor. Özellikle, boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelen salep, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ailede herkesin güvenle içebileceği salep, hastalıklara karşı tam koruma sağlıyor. Yağ yakma hızını yükseltir. Sütle pişirilen salep, içerdiği kalsiyum ve protein desteğiyle vücudun daha fazla yağ yakmasını sağlar. Kilo verme sürecinde sağlıklı olan kasları korumak, kötü yağ hücrelerini yakarak kilo vermektir. İşte sütlü salep mucizevi özellikleriyle yağ yağma hızını yükseltiyor.”

Öte yandan kış mevsiminin soğumaya başlamasıyla birlikte kendini hissettirmeye başladığı şu günlerde, Diyarbakır’daki aktarlarda şifalı bitki satışında artış yaşanmaya başlandı.

“Şifalı bitkilerle vücudun direncini artırıyor”

Diyarbakır’da aktarlık yapan esnaflar, havanın soğumaya başlamasıyla satışlarda artış yaşanmaya başladığını belirterek, "Özellikle bağışıklık sistemini güçlendiren şifalı bitkilerin satışında artış olmaya başladı. Gündüzleri öğle arası güneşli olan Diyarbakır’da, ikindiye doğru aniden havanın soğuması hava değişikliği yaparak gribal enfeksiyon hastalıklarına neden oluyor. Vatandaşlar da çareyi antibiyotik ilaçlarda değil de şifalı bitkilerle vücudun direncini artırmak istiyor" diye konuştular.

 

 

++++++++++++++

++++++++++++

 

++++

++++++++++++

Editör: TE Bilişim