Sedat IRMAK – ÖZEL HABER

DİYARBAKIR - Bazı trafik görevlilerince büyükşehir belediyesi/belediye sınırları içerisinde yolcu taşımacılığı faaliyetlerinin 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu kapsamında değerlendirilerek sürücülerden Mesleki Yeterlilik Belgesi (SRC) istenmesi neticesinde oluşan şoför ve taşımacı esnafımızın mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde yapılan çalışmalar neticesinde, İçişleri Bakanlığı’nın ilgili yazısı tüm il Valilikleri’ne gönderildi.

 

Bakanlık yazısında şu ifadelere yer verdi; “1. Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyetlerde kullanılan taşıtlar ile Okul Servis Araçları yönetmeliği kapsamında okul servis aracı olarak kullanılan taşıtların şoförlerinden SRC türü mesleki yeterlilik belgesi aranması gerektiği, 2. büyükşehir belediye/belediye sınırları içerisinde yolcu taşımacılığı faaliyetinde çalışan/çalıştırılan şoförler için (okul servis araçları hariç) ilgili belediyece başkaca bir şart getirilmemiş ise Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde belirtilen (SRC) Mesleki Yeterlilik Belgesi şartının aranmaması gerektiği, bildirilmektedir.” denildi.

 

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde belirtilen ve büyükşehir belediye/belediye sınırları içerisinde yolcu taşımacılığı faaliyetinde çalışan/çalıştırılan şoförler için okul servis araçları hariç Mesleki Yeterlilik Belgesi (SRC) şartının aranmaması kararı ile birlikte tüm yurtta olduğu gibi Diyarbakır’da taksi sürücülerini de sevindirdi.

 

Merkez Kayapınar İlçesi Gaziler semtinde bulunan Bulvar Taksi Durağı’nda çalışan sürücüler söz konusu uygulamanın kalkması kendilerini çok sevindirdiği söylediler.

 

“Her koşulda yine taşıyacağım”

 

Taksi sürücülerinden Mehmet Yıldız, SRC koşulu olduğu için 800 Türk lirası vererek aldığı belgenin sadece okul servislerinde geçerli olduğunu belirterek, “Ben bu belgeyi çeşitli sınavlara girerek aldım. Bu belgenin olması kayıt dışı korsan taksicilik yapılmamasının önüne geçiyor. Fakat bazı sürücüler var bu belgeyi almak için aylarca çalışıp para biriktirerek almak zorunda kalıyorlar. Şuanda bu belgenin ticari taksilerde kalkması beni çok sevindirdi. Ama her zaman yanımda yine taşıyacağım.” dedi.

 

“Uygulamanın kalkmasına çok sevindik”

 

Taksi sürücüsü Mehmet Ali Kaymaz ise, SRC belgesi her zaman yanımızda taşımak zorunda kalıyorduk fakat şuanda o belge olmadan da çalışabileceği belirterek, “SRC belgesi diğer adıyla Mesleki Yeterlilik Belgesi oluyor. Bu belge olmadan biz taksicilik mesleğini yapmamız söz konusu bile değildi. Şuanda bu belge olmadan da bu işi yapacağız ama her zaman taksici olmayabiliriz de. İller ki dönemde bir okul servisinde çalışmak istediğimde bu belgenin olması gerekir. Yapılan kanun değişikliği bizleri çok sevindirdi” şeklinde konuştu.

 

“Zam yeterli değil”

 

SRC belgesinden daha önemli sorunlarının olduğunu belirten Kaymaz, taksi ücretlerinin makul bir seviyeye getirilmesini istediklerini yapılan zamların yeterli olmadığını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim