Sedat IRMAK

DİYARBAKIR - Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 1999 yılında ilan ettiği 21 Şubat Dünya Anadil Günü, her yıl birçok ülkede farklı etkinliklerle kutlanıyor.

 

Kürtçenin eğitim dili olması talebiyle yakın zamanda bir araya gelen 9 Kürt partisinin kurduğu Kürt Dili Platformu, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) binasında basın toplantısı gerçekleştirdi.  Toplantıya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Musa Farisoğulları, Nusrettin Maçin, İmam Taşçıer, Saliha Aydeniz, Semra Güzel, Remziye Tosun, HDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Dr. Selçuk Mızraklı, parti temsilcileri ve platform üyeleri katıldı.

 

“Kürt diline sahip çıkmalıyız”

 

Burada konuşan Kürt Dili Platformu sözcülerinden Şerefhan Cizîrî, “Kürtler ya derhal ana diline, kültürüne sahip çıkmalı ya da yok olmakla yüz yüze kalacaktır. Eğer Ortadoğu’daki kadim bir halkın katili olmak istemiyorsak, Kürt diline sahip çıkmalıyız. Bu tarihi, medeni ve insani bir sorumluluktur” şeklinde konuştu.

 

“Herkes kendi lehçesini konuşmalı”

Kürt Dili Platformu’nun bir diğer sözcüsü Hayrettin Altun ise UNESCO’nun daha önce Kürtçenin Kirmanckî (Zazaca) lehçesini “Tehlike Altındaki Diller Atlası”na almasını hatırlattı. Altun, “Her Kürt hangi lehçeyi konuşuyorsa, kendi dilinde konuşmalı, okumalı ve yazmalıdır” ifadesinde bulundu.

 

Açıklamanın ardından milletvekilleri ve 9 Kürt partisinin temsilcileri “Zimanê Kurdî Hebûnê Ma Wo”, “Zimanê Kurdî Hebûna Me Ye” önlüklerini giyip bildiri dağıtmak için sokağa inerek, Yenişehir ilçesi Ofis Semti kafaler sokağı girişinde yoldan geçen vatandaşlara broşür dağıttı. Dağıtılan bildirilerden sonra parti temsilcileri, vekiller ve platform üyeleri bölgeden ayrılmasıyla etkinlik son buldu

 

İHD Diyarbakır Şubesi ise, Dünya Anadil Günü dolayısıyla Şeyh Sait (Dağkapı) Meydanı'ndan Ulu Camii önüne kadar bulunan güzergahta Kürtçe-Türkçe-Arapça basılan "BM Çocuk Hakları Sözleşmesi" kitapçıklarını dağıttı.

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Dünya Anadil Günü dolayısıyla Şeyh Sait (Dağkapı) Meydanı'nda buluşarak, Suriçi bölgesine giden güzergahta Kürtçe-Türkçe-Arapça basılan "BM Çocuk Hakları Sözleşmesi" kitapçığının dağıtımını gerçekleştirdi. Kitapçık dağıtımına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayları Hülya Alökmen Uyanık ve Selçuk Mızraklı’da destek verdi. Dağıtım yapılmadan önce meydanda kısa bir açıklama yapan İHD Çocuk Komisyonu üyesi Gülesra Güllü, üç dilde basılan kitapçığı dağıtacaklarını kaydederek herkesin anadil gününü kutladı.

 

Yapılan kısa açıklamanın ardından İHD’liler Şeyh Sait Meydanı’ndan Gazi Caddesi ve Ulu Camii önüne kadar yürüyerek kitapçıkları dağıttı. Kitapçık dağıtımının ardından etkinlik sona erdi.

Editör: TE Bilişim