Sedat IRMAK

Diyarbakır Barosu, ölümünün 3’üncü yıldönümünde “Tahir Elçi İnsan Hakları Fotoğraf Sergisi” açma hazırlığı yaparken, açılacak sergiye, hak ve özgürlükleri yansıtan kareleriyle destek vermeleri için tüm amatör ve profesyonel fotoğrafçılara baro tarafından çağrıda bulunuldu

 

Duyurusu yapılan çağrı metninde Tahir Elçi’nin, 28 Kasım 2015 tarihinde Sur ilçesinde yaşanan çatışmalar sırasında zarar gören tarihi Dört Ayaklı Minare nezdinde tarihi-kültürel mirasa sahip çıkmak için minarenin önünde yaptığı basın açıklamasının akabinde öldürüldüğü hatırlatıldı.

 

Hayatını barışa ve insan hakları mücadelesine adayan Elçi'nin cinayetiyle ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma dosyasında ise, bugüne kadar hiçbir gelişmenin yaşanmadığı ve hala faillerin tespit edilmediği ifade edilen çağrıda, faili meçhullere bir ömür adayan Elçi cinayetinin de faili meçhule dönüştürülmek ve unutturulmak istendiği iddia edildi.

 

Farkındalık düzeyini yükseltmek

 

Devamında da Elçi’nin adını ve insan hakları mücadelesini yaşatmak, bu cinayet ve binlerce faili meçhul cinayeti,  yani bir bütün olarak insanlığa karşı suçları hafızalarda tutmak, bu suçların faillerini yargı önüne çıkarmak, bu vesileyle geçmişle yüzleşmenin kapılarını aralamak adına fotoğrafla farkındalık düzeyini yükseltmek istenildiği kaydedildi.

 

Bu yönlü yapılan çağrıda ise, “İşte tam da bu yüzden O’nun mücadelesinin mirasçıları olarak bizler buradan amatör ve profesyonel tüm fotoğrafçılara açık çağrıda bulunuyoruz. Gelin, geçmişle yüzleşme, insan hakları, temel hak ve özgürlükler mücadelemize sizler de fotoğraflarınızla omuz verin. Fotoğraflarınızı çekin ve ‘Tahir Elçi İnsan Hakları Fotoğraf Sergimizi’ onurlandırın” denildi.

 

28 Kasım’da sergilenecek

 

Sergiye katılmak isteyen fotoğrafçıların, Diyarbakır Barosu’nun internet sitesinde yer alan başvuru formunu doldurduktan sonra fotoğrafları en geç 23 Kasım 2018 tarihinde saat 17.00’da teslim olacak şekilde baroya göndermeleri gerekiyor. Seçici Kurul tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda seçilecek kareler Elçi’nin öldürüldüğü 28 Kasım tarihinde sergilenecek.

Editör: TE Bilişim