Sedat IRMAK

Diyarbakır’da POS cihazı tefeciliği yapan bir şebekenin banka hesaplarına konulan blokeleri kaldırdığı ve POS cihazı temin etmekle suçlanan bir banka şube müdürünün de aralarında bulunduğu 52 kişi hakkında dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinesinde POS cihazı tefecilik yaptıkları belirlenen kişilere yönelik 7 Haziran'da 8 ilde gerçekleştirilen operasyonda 33 kişi gözaltına alınmıştı. Bu kişilerin adreslerinde yapılan aramalarda ise ele geçirilen 26 POS cihazı, sanal POS için kullanılan 3 bilgisayar, yüzlerce kredi kartı ve 150 bin TL'ye el konulurken, POS tefeciliği yapıldığı tespit edilen 10 işyeri de mühürlenerek kapatıldı. Operasyonda gözaltına alınan şüphelilerden 16’sı tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, şahıslara ait 10 banka hesabına el konulmuştu.

Şüpheliler hakkında dava açıldı

52 kişi hakkında yürütülen soruşturma tamamlanarak iddianameye dönüştü. Hazırlanan iddianamede, şebekenin liderleri oldukları belirlenen N.E. ve M.A.’nın "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "tefecilik yapmak" suçundan, bir bankanın İstanbul Şube Müdürü olan Ş.E. ve aynı bankanın çalışanı olan M.H.'nin aralarında bulunduğu 29 kişinin ise, "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" ve "tefecilik yapmak" suçlarından cezalandırılması talep edildi. İddianamede yer alan diğer 21 kişi için hakkında ise, "kurulan örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" ve "tefecilik yapmak" suçlarından hapis cezası istendi.

24 yıla varan hapis istendi

Bu doğrultuda N.E. ve M.A.'ya "suç amacıyla örgüt kurma" ve "tefecilik yapmak", Banka Müdürü Ş.E.'nin de aralarında bulunduğu 29 kişi hakkında da "örgüt üyesi olmak" ve "tefecilik yapmak"tan Türk Ceza Kanunu (TCK)’nun 220/2, 241/1, 43/1 maddeleri kapsamında 9 ile 24 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edildi. Diğer 21 sanık hakkında ise, "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme", “tefecilik yapmak" suçlamalarıyla 4 ile 11 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi.

Hazırlanan iddianamesi sunulduğu Diyarbakır 14. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, davanın önümüzdeki günlerde görüleceği öğrenildi.

Editör: TE Bilişim