Sedat IRMAK

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, Şoförler Odası, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile ortaklaşa toplu taşıma alanında çalışan şoförlere yönelik 5378 sayılı engelliler kanunu ve mesleki yeterlilik konularında eğitim verdi.

 

Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Resepsiyon Salonu’nda düzenlenen eğitim seminerine Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Rıfat Ural, Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma alanında çalışan personeller, Şoförler Odası Başkanı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Halit Açar, engelli dernekleri, minibüsçüler ve Halk Otobüsü Kooperatif Başkanları, TİTAK Başkanı ve şoförler katıldı.

 

İstiklal Marşı ve ardından saygı duruşuyla başlayan eğitimde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Rıfat Ural, seminer hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Toplu taşıma alanında servis şoförlüğü yapmak için gerekli belgeleri katılımcılara aktaran Ural, servis şoförlerinin uyması gereken kuralları sıraladıktan sonra, 2019’da yapacakları çalışmayla “Şoför Çalışma Kartı” projesini hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.

 

“Şoförler halka dokunan yüzümüzdür”

Toplu taşıma araç şoförlerinin günde 800 kişiye yakın kişiyle iletişim halinde olduğunu aktaran Ural, "Şoförler halka dokunan yüzümüzdür. Gözardı edemediğimiz en önemli nokta vatandaşın memnuniyetidir. Vatandaşa karşı daha nazik, kibar, rencide etmeden, azarlamadan tavırlar sergilemenizi bekliyoruz." dedi.

 

Toplu taşıma şoförlerinin trafik kurallarına uymaları gerektiğini dile getiren Ural, yolcularla iyi bir diyalog kurmalarının da oldukça önemli olduğunu belirterek, “Güvenli seyahat açısından personelin binişleri ve inişleri kontrol edip yol güzergahını belirlemekle yükümlüdür. Hizmet kısmında ise şikayetleri dinlemek, araç içinde gerekli ısıtma ve soğutmayı yapmak zorunluluğunun bulunmaktadır” dedi.

 

Şoförlerin tutum ve davranış kuralları konusunda bilgi veren Ural, personelin kılık kıyafeti, mesleki ahlaka sahip olma, çevreye karşı duyarlı olma, zamanı iyi kullanma, iş güvenliğine dikkat etme ve sorumluluk sahibi olması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Ural’ın ardından sunum yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Halit Açar, ise engelli tanımını, engellilerin erişimleri, toplu taşıma araçlarına binerken yaşadıkları sorunları, ücretsiz seyahat kartlarından kimlerin faydalandığını ve 5378 engelliler hakkında kanun ile ilgili sunum yaptı.

 

“Biz birlikte güçlüyüz”

 

Engellilerin erişilebilirlik ve toplu taşıma araçlarındaki sorunlarına değinen Açar, ulusal politika ve stratejilerin belirlenmesini koordine etmek, engellilere yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerini yürüterek bu alanda ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar arasında iş birliği ve koordinasyonu sağladıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü;

 

"Biz birlikte güçlüyüz. Bir toplumu teşkil edenler erkeğiyle, kadınıyla, çocuğuyla, engellisiyle, yaşlısıyla, genciyle, şehit yakınıyla, gazisiyle toplum olmaktadır. Toplum olarak birlikte yaşarken ortaya güzellikler ve olumsuzluklar ortaya çıkabiliyor. Toplumların gelişmişlik seviyesine göre bu sayı değişebilmekte. Diyarbakır kadim bir şehir ve medeniyetlere beşiklik etmiştir. Birlikte yaşarken bize yakışan birbirimizin hakkını gözetmektir."

 

“Etkinlik bizleri mutlu etti”

 

Engelli vatandaşların sorunlarına dikkat çekilmesi için böyle bir etkinliğin düzenlenmesini kendilerini mutlu ettiğini belirten Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Mehmet Akif Karataş ise, yapılan düzenlemeler sayesinde engellilerin hayatın her alanında daha rahat bir şekilde yer almaya başladığını söyledi.

 

Yapılan konuşmalar ve sunumların ardından program son bulurken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’nın düzenlediği eğitim semineri bugün yapılacak oturumla sona erecek.

Editör: TE Bilişim