Sedat IRMAK

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, her yıl 6-12 Ocak günleri arasında gerçekleştirilen "Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası" dolayısıyla basın bildirisi yayımlandı.

İl Sağlık Müdürü Mehmet Sait Avar adına yayımlanan açıklamada, hava yoluyla bulaşan hastalıklardan veremin (tüberküloz) insanlık tarihi kadar eski olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Bulaşıcı hastalıklar içinde çok sayıda insanı etkileyen ve ölümüne sebep olan ve tedavisi mümkün olan hastalığa 'Mycobacterium Tuberculozis' adlı bir basil sebep olur. Hasta kişilerin öksürmesi, hapşırması, konuşması sırasında oluşan damlacıklar ile bulaşan hastalığın genel belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama bulunmaktadır. Akciğer tüberkülozunda; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs ve sırt ağrısı, nefes darlığı şikâyetleri görülmektedir. 2-3 haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir. Bu yakınmalara başka çok hastalıkta da rastlanabilmesi nedeniyle bu tür şikâyetleri olanların aile hekimlerine ya da en yakın ilçe sağlık müdürlüğü verem savaşı birimlerine (dispanserlerine) müracaat etmesi gerekmektedir." denildi.

“İlaçlar bakanlığımız tarafından temin ediliyor”

Verem hastalığında ortalama 6-8 aylık bir tedavi süresi ile yüzde 95-99 oranında iyileşme sağlandığının kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İlaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık ortadan kalkmaktadır. Verem tedavisinde ilaçların düzenli kullanılması büyük önem arz etmektedir. Çünkü tedavinin yarım bırakılmasıyla birlikte hastalar etrafa basil yaymaya devam edeceklerdir. Tedavi süresinde ilaçların eksik ya da düzensiz kullanılması nedeniyle hastalık iyileşmeyecek aksine kullanılan ilaçlara direnç geliştirilebilecektir. Bu durumda hastalığın tedavisinde daha fazla ilaç kullanmak gerekecek ve tedavi süresi 2 yıla kadar uzayabilecektir. Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve ilaca dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek ilaçlar bakanlığımız tarafından temin edilerek vatandaşlarımıza ücretsiz olarak ulaştırılmaktadır.”

Editör: TE Bilişim