HABER MERKEZİ

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler yaklaşırken, partilerin aday listeleri de netleşmek üzere. Bu listelerdeki kadın oranlarına bakıldığında tablonun oldukça vahim olduğu görülüyor. AK Parti 75 ilde 1, CHP 51 ilde 2, MHP ise 31 ilde 2 kadın aday gösterdi. İyi Parti ve Saadet Partisi hiçbir ilde kadın aday göstermezken, HDP her il ve ilçede kadınları eş başkan adayları olarak listelerine ekledi.

 AK Parti'nin 75 ilde açıkladığı belediye başkan adaylarının sadece 1 tanesi kadın: Gaziantep Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin. 634 ilçe belediye başkanı içindeki kadın sayısı ise 14. Toplama baktığımızda, açıklanan 709 belediye başkan adayının 15 tanesi, yani yüzde 2.1'i kadın.

 CHP'de durum farklı değil

CHP'nin 51 ilde açıkladığı belediye başkan adaylarının sadece 2 tanesi kadın: Aydın Belediye Başkan Adayı Özlem Çerçioğlu ve Amasya Belediye Başkan Adayı Arife Serpil Saraçoğlu. Açıklanan 785 ilçe belediye başkan adayı içindeki kadın sayısı 39. Toplama baktığımızda, yeni tüzüğünde kadın kotasını yüzde 33'e çıkaran CHP'nin açıkladığı 836 belediye başkanının 41 tanesi, yani sadece yüzde 4.9'u kadın.

 MHP'de kadın aday oranı yüzde 1.8

MHP'nin 31 ilde açıkladığı belediye başkan adaylarının sadece 2 tanesi kadın: Tunceli Belediye Başkan Adayı Mücella Saler ve Şırnak Belediye Başkan Adayı Bahar Cavlak. Açıklanan 744 ilçe belediye başkan adayı içindeki kadın sayısı 12. Toplama baktığımızda, 775 belediye başkanının 14 tanesi, yani sadece yüzde 1.8'i kadın.

 İyi Parti'nin 29 ilde açıkladığı belediye başkan adayları arasında kadın aday yok. Açıklanan 93 ilçe belediye başkan adayı içindeki kadın sayısı 4. Toplama baktığımızda, 122 belediye başkanının 4 tanesi, yani sadece yüzde 3.2'si kadın.

 Saadet Partisi'ndeki kadın aday sayısı en düşük seviyede

Saadet Partisi'nin 22 ilde açıkladığı belediye başkan adayları arasında kadın aday yok. Açıklanan 239 ilçe belediye başkan adayı içindeki kadın sayısı 2. Toplama baktığımızda, 261 belediye başkanının 2 tanesi, yani sadece yüzde 0.7'si kadın.

 Kadınların aday gösterildiği ilçelerin 2014 yerel seçim sonuçlarına bakıldığında ise, partilerin çoğunlukla seçilme şansının az olduğu ilçelerde kadınları aday gösterdiği görülüyor.

 HDP her il ve ilçede kadınları eş başkan adayı gösterdi

Yerel yönetimlerde kadınları kentin eşit yurttaşları olarak benimseyen HDP'nin aday listesi diğer partilerden oldukça farklı bir tablo çiziyor. Parti, aday gösterdiği her il ve ilçede kadınları eş başkan adayı olarak listelerine ekledi.

 “Kadına siyasette ayrımcılık var”

Yerel seçimlerin yapılacağının duyurulmasından bu yana eşit temsil anlayışıyla gelişmelerin takipçisi olan Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu partilerin aday listeleri hakkında şu açıklamayı yaptı:

 “HDP dışında, diğer partileri bu denli az kadın aday göstermesi, kadına siyasette uygulanan ayrımcılık ve şiddetin açık bir göstergesidir. Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu olarak, daha fazla kadının aday gösterilmesi ve seçilmesi talebimiz, cinsiyet eşitliğini ve neticede adaleti sağlamaya yönelik demokratik bir talep olmanın yanı sıra yerel politikaların geleceğine dair duyduğumuz endişeyi de içinde barındırmaktadır. ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Ulusal Demokrasi Enstitüsü'nün (NDI) dünyadaki 100'den farklı ülkeden 35 yıl süren çalışmalar neticesinde vardığı sonuca göre, kadınların yerel siyasete katılımı, cinsiyet eşitliğini sağlama, kadına yönelik şiddet politikalarının geliştirilmesi, kadınların, çocukların, gençlerin ihtiyaçlarına daha fazla cevap verme, eğitim, altyapı ve sağlık gibi kalkınma göstergelerine öncelik verilmesi, temsil sorunu yaşayan farklı kimlikler arasında daha fazla işbirliği yapma, yoksulluğun giderilmesi için politikalar geliştirme gibi birçok kazanım sağlıyor. Ancak maalesef kadın adaylara dair rakamlar, bu ideallerin ne kadar uzağında olduğumuzu ve 2019 yerel seçim sonuçları ne olursa olsun, yerel yönetimlerde kadın sesinin ‘yok denecek kadar az' kalacağını gösteriyor.”

Editör: TE Bilişim