Özel Haber-Fuat BULUT 

Hayrettin Bahçıvancı, Diyarbakır’da yerel bürokrasinin ve sivil toplum kuruluşlarının çok yakından tanıdığı bir isim. Türkiye’nin ilk ve tek Tekstil İhtisas OSB, Karacadağ OSB ve Lojistik Üs gibi önemli projelerde imzası bulunan Bahçıvancı, kent istihdamı ve sanayisinin gelişimine yüksek katkı sağladığı dönemde Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü iken Büyükşehir Belediyesi Kaynak Geliştirme Dair Başkanlığı’na transfer edilmiş bir isim.

35 yıllık başarılı bir bürokrat iken çifter görev üstlenen Hayrettin Bahçıvancı’yı önce yakından tanıyalım, daha sonra hakkında açılan soruşturmaya bakalım:

BAŞARILI OLUNCA HEP ÇİFTER GÖREVLER VERİLDİ

Kendisi 1967 Siirt Baykan İlçesi doğumlu. 1988 yılında Türk Telekom bünyesinde teknisyen olarak göreve başladı. Daha sonra tekniker, mühendis olarak görevler üstlendi. Elazığ’da bilgi işlem müdürlüğü görevinde iken Fırat Üniversitesi’nde Mühendislik Fakültesi’nden mezun oldu. Batman’da santral baş mühendisliği dahil olmak üzere 2006’ya kadar Telekom’da çalıştı.

Telekom özelleştikten sonra Batman Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü’nde mühendis olarak çalışan Hayrettin Bahçıvancı, 2010’da Cumhurbaşkanlığı Üçlü Kararnamesi ile Mardin’e Sanayi İl Müdürü olarak atandı.

2011’de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ismi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak değişince müdürlüğü düşüp Bakanlık müşaviri olarak görev yaptı; müdürlüğe de 2012 kasımına kadar devam etti. 

Daha sonra 2012 Kasım’dan 2020 Mart ayına kadar Diyarbakır Sanayi Teknoloji İl Müdürü olarak görev yaptı. Bu görevdeyken 2014-2018 yılları arasında İl Göç İdaresi Kurucu Müdürlüğü görevini de üstlendi.

VALİ, BELEDİYEYE TRANSFER ETTİ

Vali Hasan Basri Güzeloğlu’nun kayyum olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atandığı dönemde 2019 Ağustos’ta müdürlük görevi devam ederken, Büyükşehir Belediyesi’nin iştirakı olduğu Med A.Ş. Yönetim Kurulu üyeliğine atandı ve mesaisinin büyük bölümünü buraya ayırdı. Bahçıvancı, daha sonra Vali Güzeloğlu tarafından Sanayi İl Müdürlüğü’nden kadrosunu belediyeye aldı.

HABERİ OLMADAN SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İşte tam da bu süreçte kendisinin de haberi olmadığı bir soruşturma başlatılmıştı. İl Jandarma Komutanlığı, akaryakıt istasyonlarının denetimini birlikte yaptığı Diyarbakır Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğü’nün iki numaralı ismi olan Esat Yeşil’in telefonunu mahkeme kararıyla teknik takibe almıştı.

İddia, akaryakıt istasyonlarından rüşvet alındığı şeklindeydi. Jandarmanın teknik takibi 3 ay sürdü ve sonunda o dönem kadrosu Büyükşehir Belediyesi’ne alınan eski Müdürü Hayrettin Bahçıvancı hakkında soruşturma başlatıldı.

Soruşturmaya Yeşil ile birlikte denetimlere giden Murat Şahinli ve Veysel Sarı da dahil edilmişti.

MASAK RAPORUNDA TÜM EKSTRELER GELİR GİBİ GÖSTERİLDİ

Jandarma, teknik takiple sınırlı kalmamış, kısa adı MASAK olan Mali Suçları Araştırma Kurulu’ndan da dört kişinin banka hesaplarının incelenmesini istemişti. Bilirkişiler, bu dört kişinin banka hesaplarını inceledi ve “bankalardaki hareketliliğin hayatın olağan akışına aykırı olduğu” yönünde rapor tuttu. Bu rapor, jandarmanın konuyu yargıya intikal ettirilmesini de kolaylaştırmıştı.

Ancak MASAK adına rapor hazırlayan bilirkişiler, 3 yıllık gelen-giden ekstreleri yekûn hesaplamış, tüm hareketliliği gelir hanesine yazınca ortaya yanlış anlaşmaya neden olacak bir sonuç çıkmıştı.

Ve nitekim öyle de oldu.        

DAİRE BAŞKANLIĞINDAN UZMAN KADROSUNA ALINDI

Bahçıvancı, bir hafta sonra Daire Başkanlığı görevinden alınıp Genel Sekreterliğe bağlı uzman kadrosuna dahil edildi.

13 Ocak 2022’de savcılığın daveti üzerine Diyarbakır Adliyesi’ne giden Hayrettin Bahçıvancı, ifade verdikten sonra bırakılıp görevinin başına döndü.

Ancak, o dönem bazı basın yayın organları yargıyı beklemeden peşin hükmü verdi ve “Akaryakıtta rüşvet çarkı kurmuşlar” şeklinde haber yapıp, kendi ayakları ile giden başarılı bürokratı yanıltıcı bilgi vererek, “gözaltına alındı” şeklinde haber yaptı.

İfadelerden sonra Esat Yeşil tutuklandı, Bahçıvancı ve diğer 2 kişi adli kontrolle serbest bırakıldı.

İddianame hazırlanınca itiraz üzerine adli kontrol uygulaması da kalktı.

BAKANLIK MÜFETTİŞLERİ “ORTADA RÜŞVET YOK” DEDİ

Bu süreçte Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da resen soruşturma başlattı; Teftiş Kurulu Başkanlığı’ndan 1 başmüfettiş ve 1 müfettiş, 45 gün boyunca Diyarbakır’da detaylı inceleme yaptı, sanıkların ifadesini aldı.

Başmüfettiş ve müfettişin imzasını taşıyan raporda, “Bahçıvancı’nın mesaisinin büyük bölümünü belediyede üstlendiği görevlere ayırması nedeniyle İl Müdürlüğü’nde amir konumundan kaynaklı takip ve kontrol yönündeki sorumluluklarını tam olarak ifa edilmesinde noksanlığa yol açtığı, bu durumun da kamuoyuna da yansıyan ve adli mercilere intikal eden bir takım gelişmelere sebebiyet verdiği sonucuna ulaşılmıştır” denilip, ortada bir rüşvetin olmadığı ifade edilmiştir.

O HARİÇ HERKES GÖREVİNE İADE EDİLDİ

Bu rapor, son olarak 13 Haziran 2022 tarihinde görülen mahkemeye de sunuldu. Mahkemede savunma yapan Hayrettin Bahçıvancı, kendisini rahatsız eden MASAK raporuna istinaden ciddi bir savunma hazırladı. Dava öncesi banka hesaplarının bulunduğu Vakıfbank, Akbank ve Ziraat Bankası’nda kendi adına kayıtlı olan hesapların 3 yıllık ekstresini çıkaran Bahçıvancı, gelen-giden hesapların sirkülasyonun toplamının gelir gibi gösterilmesine itiraz etti ve açıklık getirdi. Hesap virmanları, huzur hakları dahil, Türk Telekom Biriktirme Yardım Sandığı’ndan aldığı 186 bin TL’lik kredilerin de soruşturmaya dahil edildiğini belirten Bahçıvancı, beraatini istedi.

Mahkeme, tutuklu Esat Yeşil’i tahliye ederek, duruşmayı 2 Kasım 2022 tarihine erteledi. Bu karar sonrası Esat Yeşil, Murat Şahinli ve Veysel Sarı, Sanayi İl Müdürlüğü’ndeki görevlerine başlarken, Vali Münir Karaloğlu döneminde Kaynak Daire Başkanlığı görevinden uzman kadrosuna alınan Bahçıvancı, bu görevini devam ettiriyor. 

Editör: TE Bilişim