HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin İstanbul'da düzenlediği mitingte konuştu ve “Ürkek” davranan ya da gizli ajanda taşıyan 6’lı Masa’ya mesaj yolladı. Buldan "Üçüncü yol” diye tabir ettikleri bir seçenekten bahs etti ve  alternatifsiz olmadıklarını açıkladı. Buna “Geleceğin İttifakı” diyen Buldan, Millet İttifakına adeta ‘Kendinize Gelin” mesajı verdi.

HDP İstanbul İl Örgütü’nün Kartal Meydanı'nda "Çözüm Biz’de Savaşlara ve Sömürüye Hayır" sloganıyla gerçekleştirdiği mitingde, partinin eş genel başkanı Pervin Buldan konuşma yaptı.

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, Üçüncü Yol dedikleri Geleceğin İttifakı projesinin altını şu sözlerle doldurdu:

"Üçüncü yol dediğimiz, HDP'nin çizgisi olan farklı bir yol. Üçüncü bir yol seçeneğimiz var. İşte bu ittifak, geleceğin ittifakıdır. Türk'üyle, Kürt'üyle, Alevi'siyle, Ermeni'siyle, Süryani'siyle, kadınıyla, genciyle, bir bütün olarak Türkiye halkları bu ittifakla birlikte geleceği inşa edecek. Bu ülkenin toplumsal barışa ihtiyacı var. Bu onurlu barışı, bu gerçek adaleti elbette ki gerçekleştireceğiz, elbette ki hayata geçireceğiz."

Buldan’ın sözlerinden Üçüncü Yol’un en önemli argümanının‘Türkiye Halkları’ olduğu anlaşılmaktadır. Ülkenin bu kavramla onurlu bir barışa ve gerçek adalete ulaşabileceği iddia edilmektedir.

‘Seçimler Dolayısıyla Kürtleri Hatırlayanalar Utanmalıdır’

Konuşmasının ilerleyen bölümlerine bakılırsa, Buldan’ın hem ses tonuyla hem de kullandığı kavramlarla muhalefet cephesine sert mesajlar verdiği görülmektedir. Ülkenin kader partisi haline gelen bir partinin genele başkanı sıfatıyla konuştuğunun farkındadır Buldan. 6’lı Masa’da bir türlü kendine yer bulamamış olan bu kader partisinin siyasal aktörleri, öyle anlaşılıyor ki, önümüzdeki süreçte daha da sertleşecektir.

Helalleşme konusuna da değindi Buldan ve adeta CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na açık mesaj verdi. Bakın Buldan hangi sözlerle ne tür bir mesaj yolladı:

"Seçimler yaklaşınca Kürtleri hatırlayanlar, Kürtleri görenler biraz kendisinden utanmalıdır. Kürtler, sadece ve sadece seçimlerde hatırlanacak bir halk değildir. 'Helalleşmek' adı altında Kürtlerle seçim dönemlerinde bir araya gelmek isteyenlere şunu söylemek isteriz: Kürtler, onurlu bir barış gerçekleşmeden, hakikatler açığa çıkmadan, onurlu bir yüzleşme olmadan hiç kimseye hakkını helal etmeyecektir."

Bu sözlerden çıkarılabilecek en önemli sonuç, “Hakikatlerin açığa çıkarılması” ve “Onurlu Bir Yüzleşme” kavramları ile sistemle hesaplaşma olarak anlaşılabilir. Hesaplaşmadan kasıt, geleneksel devlet politikalarının Kürtlere, Alevilere, Ermenilere olan uygulamalarıdır. Kast edilen uygulamaların önemli bir kısmı ise geçmişe bakılırsa CHP’nin aslında yaptığı uygulamalardır.CHP, politik uygulamalarını iktidar olduğu tek parti döneminde 27 yıl boyunca gerçekleştirdi ve HDP yöneticilerine göre aslında bu uygulamalar halkların özgürlük taleplerini yok etti. Bugüne kadar hiçbir CHP genel başkanı adı geçen uygulamalardan ötürü helalleşme veya yüzleşme, her  ne ise, kıyısından bile geçmedi. HDP’nin politik aktörleri aslında “Hakikatlerin açığa çıkarılması” ve “Onurlu Bir Yüzleşme” kavramlarla aslında tarihi bir hesaplaşmaya göndermede bulunmaktadır.

Bugün Kemal KılıçdaroğluRoboski falan bir şeyler diyor ama bu, HDP cenahını tatmin etmekten uzaktır. Kılıçdaroğlu, üstü örtülü veya tabiri caizse ucundan bir helalleşmeden söz etmektedir ki fazlası, yani HDP’nin istediği türden helalleşme, İYİ Parti’nin hesabına gelmemektedir. Bir bakıma geleneksel devlet politikalarının uygulamalarında bugünkü İYİ partinin hem zihniyeti hem de genel başkanının da payı mevcuttur. Hal böyle olunca HDP’nin talep ettiği türden bir helalleşme İYİ Parti’nin işine hiç gelmez, tabanı da kabul etmez.

Buna baklırsa 2023 Seçimlerinin muhalefet adayı konumunda olan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun işi çok zor. Deyim yerindeyse iki arada bir derede kalmış Kemal Kılıçdaroğlu Bakalım İstanbul Projesini 2023 seçimlerinde hayata geçirebilecek mi? Daha farklı bir ifadeyle ekrem İmamoğlu için hayata geçirdiği projeyi Kemal Kılıçdaroğlu, kendisi için hayata geçirmekte başarılı olacak mı?

Saygıyla…