Evliya Çelebi'nin Seyahatname adlı eserinde geçen Balıkesir'le özdeşleşen yöresel bir peynir tatlısı höşmerim. Çanakkale'den Yozgat'a kadar bugün farklı pek çok ilimizde yapılıyor bu tatlı. En sevilen yöresel tariflerin başında gelen bir nevi peynir helvası höşmerim tatlı tariflerinin de en sevilenlerinden biri.

Sütün ısı derecesi ve peynir mayasının oranı önemli. Farklı yapım teknikleri olsa da temel alınan tarifte aşağıdaki malzemeler yer alıyor. Peynir tadında bu hoş tatlı, arzuya göre fırınlandıktan sonra bir top dondurma ilavesiyle de servis edilebiliyor.

Malzemeler:

Tatlı için

1 litre süt

1/2 tatlı kaşığı peynir mayası

1 su bardağı irmik

3 su bardağı toz şeker

1 adet yumurta sarısı

Servisi için

1 çay kaşığı toz tarçın

Püf Noktası?

Mümkünse taze süt kullanmaya özen gösterin. Derin bir tencereye aldığınız sütü, kısık ateşte hafif ılıtın.Dibinin tutmaması için tatlı karışımını sürekli karıştırarak pişirin.

Nasıl Yapılır

Toz şeker ve irmiği ayrı bir kapta harmanlayın. Mümkünse pastörize olmayan doğal sütü, küçük parmağınızın dayanabileceği bir sıcaklığa getirin. Sütün parmağınızı yakmayacak derecede ılık olması gerekiyor.

Ilık süte peynir mayasını katıp kapağı kapalı tencerede 5-10 dakika kadar bekletin. Toz şeker ve irmik karışımıyla birlikte yumurta sarısını da ekledikten sonra tencereyi ocağa alın.

Tatlı karışımını kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Dibinin tutmaması için tahta bir kaşıkla sürekli karıştırın. Göz göz olup koyulaşan peynir tatlısını servis tabaklarına alıp soğuttuktan sonra sevdiklerinizle paylaşın.