AVRUPA Futbol Şampiyonası’nda artık sona doğru yaklaşılıyor. Yarı final maçları İtalya-İspanya ve Danimarka-İngiltere arasında oynanacak maçlarla final eşleşmesi belli olacak. Bu yazıyı yazdığım anda oynanan maç İtalya ve İspanya arasında oynandı ve henüz Danimarka-İngiltere maçı oynanmadı. İtalya ve İspanya arasında oynanan maç futbol açısından bizleri doyuran bir maç oldu. Normal süresi 1-1 eşitlikle sonuçlanan maçta uzatmalarda da eşitlik bozulmayınca, maç seri penaltı atışlarına gitti. İspanya’nın beraberlik golünü atan Morata, penaltı atışlarında hata yapınca İtalya Jorginho ile hata yapmadı ve adını Finale yazdıran taraf oldu.

İspanya, genç oyuncularla tecrübeli futbolcuları bir arada harmanlayarak önümüzdeki turnuvalara hazır bir takım yaratmayı amaçladı ve bu turnuva İspanyollar için bir geçiş turnuvası olarak görülüyordu. Yine de nispeten tecrübesiz olan bu takım, geçiş turnuvası olarak görülen bu turnuvada yarı final heyecanı yaşatarak büyük bir işe imza atmış oldu. Bence turnuvanın açık ara en iyi organizasyonuna sahip olan takımı olan İtalya’ya kendi oyunlarını kabul ettirdiler. İtalya’yı en zor durumda bırakan takım oldular. Kendi oyunlarını İtalyanlara kabul ettirdiler.

İtalya ise Spinazzola’yı sakatlığa kurban vermenin ciddi şekilde sıkıntısını çekti bu maç özelinde. İtalyanların planının en önemli parçalarından biri bek pozisyonunda oynayan oyuncular. Halfspace alanlarını en iyi şeklide kullanan futbolcuların başında gelen Spinazzola’nın yokluğu İtalyanların hücum gücünü ciddi derecede etkilemiş durumda. İspanya’nın İtalya karşısında oynadığı futbolu İtalya’nın eksiklerine bağlamak İspanya’ya haksızlık olur. Turnuvanın en genç takımlarından birine sahip olup yarı final oynamak büyük başarı. İspanya Teknik Direktörü LuisEnrique’nin hakkını da teslim etmek gerekir. Futbol felsefesini takımına benimsetmiş ve sahada ne istediğini bilen bir takım yaratmayı başarmış durumda.

İspanya rakibi İtalya karşısında hiçbir bahanenin arkasına saklanmadan, kendi oynadığı oyunu kabul ettirerek İtalya’yı etkisiz bıraktı. Sonucunda penaltı atışlarıyla dramatik bir şekilde elenmiş olsalarda, mücadeleleriyle tüm övgüyü hak ettiler. İtalya, bence hâlâ turnuvanın en iyi organize olmuş ekibi. Finale kadar gelmeleri asla tesadüf değil. Artık finalin diğer adayını bekleme zamanı.