Değerli okuyucular;

Okullar, öğrencilerin öğrenme olanaklarını iyileştirmek için çalışmaya devam ederken, bu süreçte pekiyi sonuçlar doğurmayacak korkutucu bir akıma doğru yöneldikleri görülüyor maalesef.

Bazı okullar, öğrencilere matematik, okuma ve diğer temel dersler için daha fazla vakit sağlamak için beden eğitimi ders saatlerini azaltıyor. Ayrıca, ilkokul seviyesindeki öğrenciler için resmî olmayan şekilde teneffüsler de gitgide kısalıyor.

Beden eğitiminin ‘daha önemli’ dersler için arka plana atıldığı bu tehlikeli akımın, istenen sonuçları vermemesi muhtemel.

İşte, okullarda fiziksel aktiviteye neden ihtiyaç duyduğumuzu gösteren beş sebep…

1). Fiziksel aktivite, odaklanma becerinizi kontrol eden “bazal ganglion” isimli beyin bölgenizin büyümesine yardımcı olur.  

Hepimiz, odaklanmanın bazı zamanlarda ne kadar zor bir iş olabildiğinin farkındayız. Özellikle de yaşadığımız çağ düşünülünce, öğrencilerimizin dikkatini dağıtan çok fazla şey olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, öğrencilerimizin mevcut odaklanma becerilerini korumakla kalmayıp aynı zamanda onları geliştirmeye yönelik uygulayacağımız tüm yöntemler öğrenimlerine fayda sağlayacaktır. 

2). Fiziksel aktivite sağlığınızı olumlu yönde etkiler.

Düzenli bir şekilde fiziksel aktivitede bulunmak obeziteyi önler ve tansiyon seviyenizi düzenlemeye yardımcı olur. Fiziksel aktivite ayrıca, iskelet gelişimleri boyunca öğrencilerin sağlıklı kemik yapısına sahip bir şekilde büyümelerini sağlar. Bunlara ek olarak, günlük yapılan fiziksel aktivite kolestrol seviyesini kontrol altında tutacaktır. Hepimizin bildiği üzere, fiziksel sağlığı yerinde olan öğrenciler okula daha sık gelir ve daha az devamsızlık yaparlar ve derslerine daha iyi odaklanabilirler.

3). Fiziksel aktivite iyi uyumanıza yardımcı olur ve uyku kalitenizi yükseltir.

Düzenli ve günlük yapılan egzersizler uyku deneyimimizin kalitesini önemli ölçüde artırır. Egzersiz sonrası bedenimizin yeniden ‘şarj olmaya’ daha fazla ihtiyacı olacağı için, vücudumuz daha çabuk uykuya dalabilir ve ‘daha derin’ bir uyku çekebiliriz. Bu sayede uyku kalitesi büyük ölçüde artmış olur. İyi dinlenmiş ve enerjik öğrencilerle dolu bir sınıf her zaman, uykusunu alamamış ve yorgun öğrencilerden oluşan bir sınıftan daha iyi performans gösterecektir.

4). Fiziksel aktivite doğal bir stres gidericidir. 

Stresli olduğumuz zamanlarda odaklanmakta güçlük çekeriz ve stres kaynaklı uyku bozukluklarından ötürü daha çabuk yorulma eğilimi gösteririz. Sabırlı olmakta zorlanırız ve ruh hali değişimlerine çok daha yatkın hale geliriz. Fiziksel aktivite, stresimizi azaltmaya ve gidermeye yardımcı olur; bu durum da genel zihinsel ve fiziksel sağlığımızı birçok açıdan olumlu şekilde etkiler. Stresli öğrenciler öğrenemezler, bu yüzden stres seviyelerini minimumda tutmaya yardımcı olacak fiziksel aktivitelerde bulunduklarından emin olmalıyız. 

5). Fiziksel aktivite beyin plastisitesini uyarır.

Beyin plastisitesi, beynin mevcut bağlantılarını düzenleme ve yeni bağlantılar kurma yetisidir. Bu yeti, beyinlerimizin daha ‘akıcı’ ve daha ‘biçimlendirilebilir’ olmasına olanak sağlar. Ne kadar çok ve güçlü nöronal bağlantılara sahip olursak, öğrenme ve bilgilerimizi saklama becerilerimiz de o kadar çok gelişir. Bu durum elbette, öğrencilerimizin nasıl ve ne zaman öğrendiğini de önemli ölçüde etkiler.

Son olarak, öğrencilerimiz için daha fazla fiziksel aktivitede bulunabilecekleri fırsatlar yaratmaya çalışalım.

Ders programlarımıza fiziksel aktivite içeren uygulamalar eklediğimiz takdirde istediğimiz sonuçları elde edebiliriz… 

Peki, bu derse kim girmeli?

Öncelikle unutulmamalıdır ki, sporda başarının temel şartının spor bilincinin küçük yaşta kazandırılması ve yeteneklerinin keşfedilerek doğru yönlendirme ve eğitimle geliştirilmesidir.

Bilinmeli ki, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenleri bunun bilinci içerisinde spor yapma alışkanlığını ilkokul çağındayken, kazandırmak isteyip öğrencilerimizi beceri ve yetenekleri doğrultusunda çeşitli spor branşlarında ve okul takımlarında geliştirmek ister.

Biz Beden Eğitimi Öğretmenleri olarak, öğrencilerimizin spor sayesinde kazandıkları disiplin, zorlukların üstesinden gelme becerisi, öz güven gibi nitelikleri eğitim ve sosyal hayatlarına yansıtarak daha başarılı bireyler olarak yetişmeleri ilk hedefimizdir.

Bu yolda bence olmazsa olmaz şey;

İlk kademede Beden Eğitimi dersine Beden Eğitimi Öğretmenlerinin girmesidir

Başka bir yazıda görüşmek üzere,

Esen Kalın Spor'la Kalın.