Dolma yemeği; hemen hemen her bölgemizde sevilerek yapılır ve tüketilir. Ancak Kabak Çiçeği Dolması, Ege Bölgemize has bir yemek çeşididir ve bu bölgemizin vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelir.

Ancak bu dolmayı yapabilmek için sabahın ilk ışıklarında açan kabak çiçeklerini kapanmadan toplamak gerekmektedir. Ardından hemen bol suda bekletmek gerekir. Kabak çiçeklerinin içini çıkardıktan sonra hazırlanan harçla içleri doldurulur. Ardından pişirilir.

İzmir’de çokça yapılan bu yemek bazı işyerlerinde meze olarak da sunulmaktadır. Ayrıca Ege Bölgesi’ndeki birçok yerde, hafta sonları kurulan yöresel pazarda kadınlar, bu yemeği kendileri yapıp satarlar.

Gerekli Malzemeler:

12 kabak çiçeği

 5 yemek kaşığı zeytinyağı

 1 orta boy soğan,

1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

Yarım su bardağı pirinç

 1 yemek kaşığı kuş üzümü

 1 çay kaşığı yenibahar

 1 çay kaşığı karabiber

 1 çay kaşığı tarçın

 1 çay kaşığı toz şeker

 Yarım demet dereotu

Yemeğin Yapılışı:

Kabak çiçeklerini bir kaba koyacağınız suya daldırarak zedelemeden yıkayın, sularının süzülmesi için ters çevirip dizin. Pirinci yıkayın süzün. Kuş üzümünü içinde ılık su olan bir kaseye koyun, 10-15 dakika bekletin, suyunun içinde çöplerini ayıklayın süzün.

Dere otunu yıkayın, kalın saplarını atın, ince ince kıyın. Tencereye 3 kaşık zeytinyağını koyup soğan ve fıstığı kavurun, pembeleşince pirinci ekleyin. Pirinçler saydam bir görünüş alana kadar kaşıkla çevirerek kavurmaya devam edin. Pirincin üstünü bir santim geçecek kadar sıcak su ve tuzu ekleyin, tencerenin kapağını kapatıp suyunu çekene kadar pişirin. Ateşten alınca kuş üzümü, yenibahar, karabiber, tarçın, toz şeker ve dereotunu koyun, karıştırın.

Suları süzülmüş kabak çiçeklerini avucunuza alın, üst yapraklarını zedelemeden açın, küçük bir tahta kaşıkla sıkı bir şekilde doldurun, yaprakların uçlarını birbiri üstüne katlayarak kapatın, dolmaları küçük bir tencereye aralarında boşluk kalmayacak şekilde yan yana dizin. Dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su koyun, porselen bir tabağı üzerlerine kapatın, kısık ateşte 15 dakika pişirin. Kapağı açınca porselen tabağı çıkartın, kalan 2 kaşık zeytinyağını dökün, kapatıp dolmaları tenceresi içinde soğumaya bırakın. Dolmaları soğuduktan sonra tencereden çıkarırken şekillerini bozmamaya dikkat edin.

Sıcak halde servis edin. Afiyet olsun