Ülke genlide il ve ilçelerimizin en büyük sorunu haline gelen ve trafik keşmekeşliği bir tarafa, kaldırım işgali vatandaşı canından bezdirir hale getirdi. Son zamanlarda gittiğim her yerde, sohbetlerin ana konusu kaldırım işgalleri ile ilgili.

Ancak pandemi sonrası yine bölgemizin birçok yerinde kapalı mekanlarda sigara içilmesi yasaklanınca, kısa bir sürede şehrin işlek cadde ve sokaklarındaki kaldırımlar, esnafın teşhir standı halinden ziyade kafe, lokanta ve çay ocakları tarafından işgal edilmeye başlanıldı. Son zamanlarda Diyarbakır ve ilçelerinde normalleşme ile birlikte hava sıcaklarının da artmasıyla esnafın kaldırım işgalleri başladı. Ancak belediye ve zabıta ekipleri bu kaldırım işgallerine yönelik hiç bir çalışma yapmaması dikkatlerden kaçmadı.  

Belediyeler kaldırım işgallerine son verilmesi için bir süre önce gerekli uyarılarda bulunmuş, vatandaşı ve esnafları kentin genel görüntüsünü bozan görüntü konusunda duyarlı olmaya davet etmişti.

Uyarılara ne kadar uyuldu?

Kaldırım işgalleri konusunda son durum nedir?

Vatandaş uyarı üzerine gerekeni yaptı mı, yoksa işgalin sınırlarını biraz daha genişletti mi?

Bizim dikkatlerimize takıldığı kadarıyla sınırlar kendi çapında biraz daha genişledi gibi. Başkanların siyasi yoğunluğundan dolayı kaldırım, hatta cadde işgallerinin gözden kaçtığı kanaatindeyim. İlçemizin belediye başkanı kendi sorumluluk alanlarını bir kez daha gözden geçirmesinde yarar var. Belediye Başkanı Fadıl Erdede’inde ilçenin tamamını değerlendirmesi, hem ilçenin geleceği açısından, hem de partilerinin siyasi geleceği bakımından önemli olduğunu belirtmek istiyorum.

Ben bir Silvanlı olarak, mevcut görüntüden çok memnun olmadığımı başkana aktarmak istiyorum. Bu sadece benim görüş ve kanaatlerim de değil. Başta da belirttiğim gibi, bu durumdan rahatsız olan çok sayıda vatandaşında duygularına aracılık ediyorum. Bazı yerlerde kaldırımlar yetmezmiş gibi, caddelere kadar inilmiş vaziyette. Modern ve çağdaş bir ilçe yaratma adına yola çıkıldıysa, henüz vakit erken iken tedbirlerin alınmasında yarar var. Aksi takdirde, ilerleyen zaman ve bir birini kovalayan ve gelecek olan, seçim atmosferleri nedeniyle, gösterilen müsamaha alışkanlık haline dönüşür ve içinden çıkılmaz bir tablo ortaya çıkar.

Sur dipleri için başlatılan çalışmalar vatandaş arasında memnunluk yaratmışken, maalesef çalışmalar yarım bırakıldı. Sur diplerinde yapılan çalışmalar sadece göster melikmiydi yapılan çalışmaların devamı neden gelmedi diye kafalarda soru işareti oluşmaya başlarken, Kale Mahallesi sur üstü sokak adeta gözden çıkarılmış durumda, mahalle muhtarı ve mahallesi sakinler defalarca belediyeye sokağa parke taşı döşensin diye dilekçeler verirken belediye başkanı söz verdiği halde halen yapılmadığı gözlenmektedir. Burada sayın başkana soruyoruz kale mahallesi sur üstü sokağı ne zaman parke taşı çalışmaları yapılacaktır? Sur diplerinin temizlenmesi gelecekte sıkıntı yaratır. Haksız kazancın temeli olan kaldırım işgallerine son verilmesi, tarihi ilçenin çağdaş görüntüsüne katkı sağlayacağı gibi, sınırlarını aşmayan düzgün esnafın çalışma koşullarına da bir düzen getirir.

Aksi takdirde, ‘herkes yapıyorsa bende yaparım’ mantığı ağır basar, işgaller kazanılmış hakka dönüşür. Bu bir insan hakları ihlalidir. Bu ihlallere göz yummayalım…