Karnabahar ve brokoli, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde eski nesilde olduğu gibi, yeni nesilin de damak tadına çok fazla uyan yiyecek türleri değildir. Eski nesil daha çok etli, yağlı, baharatlı ve salçalı yemekleri tercih ederken, yeni nesil ise, daha çok fast-food türü yiyecekleri tüketmeyi seviyor.

Durum böyle olsa da, son yemek tariflerimde genelde bağışıklığı güçlendiren yiyeceklere yer vermeye çalışıyorum. Bunun yaparken de geleneksel damak tatlarıyla harmanlamaya gayret ediyorum. Karnabaharlı ve brokolili et sote de bunlardan biri. Yapanlara şimdiden afiyet olsun.

Gerekli malzemeler:

1 adet orta boy karnabahar

700 gram ince şerit halinde doğranmış dana eti

Yarım tatlı kaşığı pul biber

4 diş dövülmüş sarımsak

2 adet limonun kabuğu

1 paket brokoli

2 çorba kaşığı sıvıyağ

Yarım su bardağı et ya da tavuk suyu,

Tuz

1 çorba kaşığı mısır nişastası

Yemeğin yapılışı:

Eti geniş bir tabağa alın. Üzerine pul biber ve sarımsağı ekleyip kenara alın. Limon kabuklarının beyaz kısmını çıkarıp ince şeritler halinde doğrayın ve onları da kenara alın.

Karnabahar ve brokolileri çiçeklerine ayırıp kaynamakta olan tuzlu suya atın. 1 dakika haşlayıp süzün ve soğuk sudan geçirin. 1 çorba kaşığı sıvıyağı tavaya koyup, karnabahar ve brokolileri 2 dakika sote edin.

Sebzeleri tavadan alıp kalan sıvıyağı tavaya ekleyin. Yağ kızınca etleri kızartın. Sebzeleri üzerine ekleyip et suyunu koyun. Küçük bir kapta suyla açtığınız mısır nişastasını ve ince şeritler halinde doğradığınız limon kabuklarının yarısını üzerine ilave edin. Tuzunu ayarlayıp 5 dakika daha sote edin. Sebzeleri ve eti servis tabağına alın. Tavada kalan sosu yarı yarıya azalana kadar pişirip yemeğin üzerine gezdirin. Kalan limon kabuklarını üzerine serperek servis yapın.