Kent mutfağımızda önemli bir yere sahip olan dolma yemekleri, değişik adlar ve değişik malzemelerle yapılmaktadır. Lahana, domates, biber, patlıcan, soğan ve sarma gibi malzemelerle yapılan dolma, içine bırakılan katkı malzemeleri ile de değişik adlarla anılmaktadır. Bunlardan birisi de farklı ir dolma yapılış tarzı olan katıklı dolmadır.

Gerekli malzemeler:

200 gram dana kıyma

2 çay bardağı köftelik bulgur

1 adet kuru soğan

Taze reyhan veya fesleğen

1 çay kaşığı karabiber

6 adet taze kabak

2 litre su

Üzeri için:

Yarım kilogram yoğurt

3 diş sarımsak

Sosu için:

Yarım çay bardağı sıvı yağ

3 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Yemeğin yapılışı:

Köfte için kıymayı, bulguru, doğranmış kuru soğanı, taze reyhan veya fesleğen ile bir çay kaşığı karabiberi bir kaba alıp karıştırıyoruz ve köfte haline getiriyoruz.

Kabakları kalınlığı 1 parmak kalınlığı olacak şekilde ve tekerlek şeklinde kesip içine köfte dolgusu yapıyoruz.

Kaynamakta olan 2 litre suya atıp kısık ateşte 20 dakika kaynatıp çıkarıyoruz. Kabakların suyunu süzüp, servis tabaklarına aldıktan sonra sosunu ayrı bir kapta hazırlıyoruz.

Sosu için yoğurdumuzu iyice karıştırdıktan sonra dövülmüş sarımsaklarımızı ekliyoruz. Ayrı bir tavada ise tereyağı, sıvı yağını ocağa alıp içine kırmızı toz biberi ekleyip hafice kavurduktan sonra tavamızı ocaktan alıyoruz.

Hazırladığımız bu sosu, kabakların üzerine serdiğimiz yoğurdun üzerinde gezdiriyoruz. Yemeğimizi sıcak olarak servis ediyoruz. Afiyet olsun.