Cumartesi günü hem Gaziantep’te hem Mardin’de katliam gibi trafik kazaları meydana geldi. Bu kazalarda maalesef 36 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler arasından 2 meslektaşımızda vardı maalesef. Görev icabı kaza yerine giden 4 sağlık personeli ve 3 itfaiye eri de Gaziantep’teki trafik kazasında yardıma koştuklarında otobüs kazası nedeniyle hayatını kaybettiler.

Türkiye’de sürekli kazalar meydana geliyor. Ancak bu seferki kazalar herkesin yüreğini yaktı. Hem sağlıkçıların hem gazetecilerin hem de itfaiye personellerinin yüreklerini yaktı. Yardım amacıyla giden bu insanlar ne yazık ki elim bir kazaya kurban gittiler. Türkiye’yi yasa boğan katliam gibi kazalar…

Geçtiğimiz hafta sonu Gaziantep ve Mardin’de yaşanan iki ayrı trafik kazası Türkiye’yi yasa boğdu. Gaziantep’teki 16 kişinin yaşamını yitirdiği kazanın şokundayken bir katliam gibi kaza da Mardin’in Derik ilçesinde meydana geldi. Derik'teki kazada ölen 20 kişinin cenazesi toprağa verilirken dikkat çeken detaylar da ortaya çıktı. Gelen son bilgilere göre, Mardin ve Gaziantep'teki kazalar nedeniyle 3 kişi tutuklandığı öğrenildi.

Gaziantep’in Nizip ilçesinde 16 kişi, Mardin’de 20 kişi hayatını kaybetti. Onlarca kişi ise yaralandı. Peki, ne oldu da bu kadar insan hayatını kaybetti. Kimileri yardıma koşarken kaza kurbanı oldu kimisi ise merakından oldu. Mardin’de kaza yerinde yüze yakın insan toplanmıştı. Freni boşalan tır duramayınca insanların arasında daldı. Can havliyle sağa sola kaçan insanlardan birçok kişi kurtulamadı. Bir kazada bu kadar insanın toplanması doğru bir şey değil, kimisi merakından, kimisi de bir yardımım dokunur diye kaza yerine koşarlar.

Hem çalışan görevlilerin işini zorlaştıracaklar hem de istenmeyen bu tür kazalara sebebiyet verebilirler.

Derik'te neden oldukları kaza sonrası gözaltına alınan ve güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır'a getirilen 2 TIR sürücüsünün, SEGBİS ile ifadeleri alındı. TIR sürücülerinden U.G.'nin ifadesinde, "Rampadan inerken yavaş yavaş frene bastım. Ancak frenlerinin tutmadığını fark ettiğimde iyice frene asıldım. Ancak araç hızını kesmeyerek aksine daha da hızlanmaya başladı. Dörtlüleri yakarak kornaya uzun uzun bastım. Önüme çıkan araçlara çarpmamak için aracın direksiyonun sağa kırdım. Ondan sonra devrildim. Bazı vatandaşların beni araçtan çıkarmaya çalıştıklarını hatırlıyorum" ifadelerini kullanırken, Umut G. ifadesinde aracın bakımını bir ay önce yaptırdığını ve yüklediği gübrenin 27 ton olduğunu söyledi.

Sürücüler, SEGBİS ile alınan ifadelerinin ardından Derik nöbetçi Sulh Hukuk Hakimliğince Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak suçundan tutuklanarak, cezaevine gönderildi.

Mardin'in Derik ilçesinde, 20 kişinin öldüğü ve 26 kişinin yaralandığı TIR kazasında şehit olan polis memuru Yahya Ergin’in (33) cenazesi, memleketi Çanakkale'nin Ezine ilçesinde toprağa verildi. Şehidin eşi Ebru Ergin, cenazeye polis yeleği giyerek katıldı.

Öte yandan ilk kazayı yapan TIR sürücüsünün ifadesi ortaya çıktı.

Mardin’in Derik İlçesinde kazaya yapan şoförün şunları aktardı. Irak'ın Zaho şehrine götürmek üzere yola çıktığını ifade ediyor. Ürünleri kime götürdüğünü bilmediğini söylemiş. Frenlerin tutmadığını fark ettiğinde iyice frenlere asıldığımı söylüyor. Hızının ne olduğunu bilmediğini söylüyor.

Araç bakımını bir ay önce yaptığını söylüyor. Yüklediği gübre miktarı için de TIR'ın 29 ton alabildiğini, kendisinin de yüklediği ton miktarının 27 ton olduğunu söylemiş. Kazayı yaptıktan sonraki durumu hatırlamadığını, insanların kendisini çıkarmak için bayıldığını ifade etmiş.

Bu elim kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet yakınlarına sabırlar diliyorum. Yaralı vatandaşlar umarın en yakın zamanda şifa bulması dileğiyle.