EN MÜHİM VE FEYİZLİ VAZİFEMİZ MİLLİ EĞİTİM İŞLERİDİR. Milli eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lazımdır. Bir Milletin hakiki kurtuluşu ancak bu suretle olur.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk (1922)

Sayın: Murat ÖZTÜRK (Silvan Kaymakamı)

Değerli kaymakamım, kaleme aldığım bu konuları öncelikle yüz yüze görüşmek öncelikli tercihimizdi. Ancak sanırım mesai yoğunluğunuzdan olacak ki bu fırsatı yakalayamadık. Bundan ötürü ilçede kronikleşmiş ve acil çözüm bekleyen birçok vatandaşımızın ortak sorun olarak bizlere ifade ettiği hususları sizlere buradan yazmak istedim.

Bilindiği gibi ülkelerin kalkınıp gelişmesinde eğitimin önemi yadsınamaz bir gerçektir. Uzun yıllardan bu yana ilçemiz eğitim hayatında baş gösteren sorunlar artık alışılmış çaresizlik haline gelmekle birlikte her yıl üzerine yeni yeni sorunlar eklenmekte ve dolaylı olarak bu sorunlar öğrenciden veliye öğretmenden  tüm eğitim çalışanlarına kısaca tüm toplum etkilenmektedir. Bu sorunlarda hükümet politikalarının payının büyük olmasıyla birlikte, çözüm noktasında idarelerin inisiyatif kullanmaması yada taraflı tutum almaması da ayrıca sorun oluşturmaktadır.

En önemli sorunun, okullarda hafta sonu sözde açılan kurslarının devamlılığı olmadığı gibi kurslara katılan öğretmenlerin kurslara gidip gitmediği konusunda çok farklı eleştiriler var. Köy okullarında yani kırsal okullarımızın bünyesinde açılan hafta sonu kurslara belirli aralıkta öğretmenler gittiği, bir çok öğrencinin hafta sonları verilen hafta sonu kurslara öğretmenlerin gelmediği yönünde açık beyanları vardır.  Okulların hafta sonu göstermelik açtıkları hafta sonu kurslara katılan öğretmenlere ek ders ücretinin verilmesi mi yatmaktadır diye kuşkulanıyor insan. Birçok öğretmen hafta sonu kurslarına da katılmadığı göz önünde bulundurulduğunda kuşkunun yersiz olmadığı da açığa çıkmaktadır. 

Kırsal mahalle  merkezlerinde taşımalı eğitim kapsamında şehir merkezindeki okullara getirilen öğrenciler servisleri denetleniyor mu? Denetleniyor ise tutanak altına alınıyor mu?  Hangi aralıklarda denetimler yapılıyor? Yapılan denetimler sonucunda tespit edilen eksikliklerle ilgili cezai yaptırım uygulanmış mıdır?.

Çeşitli bahaneler sunarak Ortaöğretim Taşıma ihalesini geciktirmenin aslında idarenin işleyişindeki bürokratik engelden gayrı hiçbir bahanesi yoktur, çünkü buradaki bahanelerin hepsi ilköğretimdeki Taşıma ihalesi içinde geçerlidir ve İlköğretim Taşıma İhalesi tüm bu bahanelere rağmen zamanında yapılabiliyorsa Ortaöğretim Taşıma İhalesi de gayet tabi yapılabilir. Yine ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde yapılan kitap dağıtım ve diğer kırtasiye malzemesi alımlarında ihale ilanlarının yayınlanmasına riayet etsinler, 21 f maddesi veya doğrudan temin yollarla yapılan tüm ihalelerde akıllara gelen tek şey şaibe.  Silvan ilçemizde kitap dağıtım veya kırtasiye ihalelerinde her yıl aynı firmalara teklif götürülmektedir.          

Okul idareleri okullarda verdikleri eğitim neticesinde elde edilen başarılarla anılırken, maalesef ki, Silvan'daki okullarımız okul kantin ihaleleri, pansiyonlu okullarımız ise yemek, ekmek, yaş sebze, meyve ve gıda ihaleleriyle anılmaktadır. Bu durumda çocuklarımıza bir zulümdür ve eğitim öğretim açısında büyük bir sorundur.

2020-2021 Eğitim ve öğretim yılı ortalarında Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ülkemizde de etkisini sürdürdü bu nedenle ülkemiz genelinde alınan tedbir kararları kapsamında eğitim-öğretim uzaktan eğitim ile eğitim verilmeye çalışılsa da pekte başarılı olunamadı. İlçemizde de hiç bir başarı gösterilemedi. Bu başarısızlıkla birlikte İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevi geçici görevlendirmelerle Silvan eğitimi gün geçtikçe daha da başarısız bir hal alınmıştır.

Son olarak Cumhurbaşkanımız Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) risk değerlendirme haritasına göre orta riskli iller arasında yer alan şehirlerde, okul öncesi ile ilk ve orta dereceli okullarda yüz yüze eğitime başlandı. Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığından (MEB), düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli il kategorilerinde 2 Mart'tan itibaren yüz yüze eğitime geçiş sürecine ilişkin ayrıntılar paylaşıldı. Bu nedenle ilçemiz okulları eğitim-öğretime hazır hale getirildi mi? İlçe dışında bulunan öğretmenler görevlerine döndü mü? görevlerine döndüyse halen okullarda dersler neden boş geçiyor. Silvan'da her yıl öğretmen açığı ücretli öğretmen görevlendirmesi yapılarak kapatılmaktadır. Milli Eğitim yetkilileri öğretmen talebinde bulunup bulunmadıkları ise vatandaşlar tarafında merak edilen konulardan bir tanesi. İlçe halkı adına ilçemizde eğitim sisteminin bir düzene girmesini istirham ediyoruz.  İlçemizin bunu hak ettiğini düşünüyorum.

Yine Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafında sık sık geçici görevlendirmelerle gönderilen Müdürler bir süre sonra Diyarbakır Merkeze müdür olarak atanmaları kafalarımızda soru işareti oluşturmasına neden olmuştur. Acaba Silvan Milli Eğitim Müdürlüğü koltuğu  veya makamı geçiş üssü olarak mı kullanılıyor.   

Bir başka husus da İlçe Milli Eğitim İdaresinin neye göre tespit ettiği henüz anlaşılamamış bir kısım Yardımcı Hizmetler Sınıfı Personelini İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Masa başı işlerde istihdam ederken, anlaşılamaz bir şekilde diğer bir kısım Yardımcı Hizmetler Sınıfı Personelini asıl kadrolarında istihdam etmeye devam etmektedir. Bu da iş barışı yönünden tehlikeli bir boyuta doğru sürüklenen sorun olmaya aday bir durum olarak önümüzde durmaktadır. Sorunlardan bir an önce arındırılmış bir ilçede yaşamak en büyük arzumuzdur. Bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğiniz inancıyla esenlikler diler, saygılar sunarım.