Cumhurbaşkanının 12 Şubat 2022 tarihinde "KDV Sistemini Sadeleştirme Programı" kapsamında temel gıda maddelerinde yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1'e indirileceğini açıklamasının ardından 10 gün geçti bu indirim uygulandı mı? Yoksa sadece söylemde kaldı.

(13 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete'de) yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile oran 14 Şubat 2022 Pazartesi tarihinden itibaren yüzde 1'e indirim gerçekleşti. Ancak yerel market ve marketler zincirinde gıda fiyatları halen eskisi gibi yansıtılmaktadır. Vatandaşların kafasındaki soru işareti Temel gıda maddelerinde KDV oranı yüzde 1'e indirildiyse yumurta fiyatı 37,50 TL’den 39.99 TL çıkarıldı bu nasıl bir indirim uygulanması diye marketlere tepki gösteriliyor.

Resmi Gazete'de yayımlanan Temel Gıda fiyatındaki yüzde 7 KDV indirimi yapılsa bile yeter, sektörün yüzde 7 ilave indirim yapmasını beklenmediği gibi, yapılan KDV indirimi maalesef fiyatlara yansıtılmadığı gözlemlenmektedir.

Katma Değer Vergisi Kanununun 28'inci maddesine göre KDV oranı, vergiye tabi her bir işlem için yüzde 10 olup, Cumhurbaşkanı (önceden Bakanlar Kurulu) bu oranı, dört katına kadar artırmaya, yüzde 1'e kadar indirmeye, bu oranlar dâhilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların perakende safhası için farklı vergi oranları tespit etmeye yetkili.

Geçmişte Bakanlar Kurulu kendisine verilen yetkiye dayanarak mal ve hizmetlere uygulanmak üzere üç farklı KDV oranı belirlemişti. Halen bu oranlar uygulanmaktadır.

Buna göre genel oran yüzde 18, bazı mal ve hizmetler için ise iki farklı indirimli oran (yüzde 1 veya yüzde 8) geçerli bulunuyor. I sayılı listedeki teslim ve hizmetler için yüzde 1, II sayılı listedeki teslim ve hizmetler için yüzde 8 ve bunların dışına kalan işlemler için yüzde 18 oranı uygulanıyor.

Cumhurbaşkanının 12 Şubat 2022 tarihinde "KDV Sistemini Sadeleştirme Programı" kapsamında temel gıda maddelerinde yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1'e indirileceğini açıklamasının ardından (13 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete'de) yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile oran 14 Şubat 2022 Pazartesi tarihinden itibaren yüzde 1'e indirildi.

Bu değişiklik, gıda maddelerinin II sayılı listeden I sayılı listeye alınması suretiyle yapıldı.

Gıda maddelerinin toptan mı perakende mi satıldığına göre oran tespitine de son verildi. Böylece toptan ticaret ve perakende ticaret aşamalarının tümünde gıda ürünlerindeki KDV oranı yüzde 1'e indirilmiş oldu. ÖTV'ye tabi gıda maddelerinde yüzde 8 oranı korundu.

Lokanta, restoran, kafe, pastane gibi yerlerde sunulan hizmetlerde oran yüzde 8 olarak devam edecek. Bu nedenle yemek çeki/kartında da oran yüzde 8 olarak kaldı.

Cumhurbaşkanı Bu indirimin enflasyonla mücadele kapsamında yapıldığı açıklamıştı.

Arada 15 gün geçmesine rağmen vatandaşlar indirimin fiyatlara yansımadığını illeri sürerken, market işletmecileri yansıtıldığını illeri sürüyor. Birçok yerel marketlerde fiyatların bir önceki Ay’a göre aynı fiyatlar olduğu görülürken, geçen ay yumurta fiyatı 37,50 TL ilken, bu ay yumurta fiyatları 39,99 TL’den satıldığı görüldü.

Geçmiş deneyimler gösteriyor ki, ülkemizde KDV oranındaki indirimler tam olarak fiyatlara yansımıyor. Çünkü fiyatlar serbestçe belirlenebildiği için satıcılar bu indirimi fırsat olarak görüp mal ve hizmet fiyatlarını artırıyorlar.

Yapılan araştırmalar da vergi indirimlerinin enflasyona etkisinin çok kısa süreli olduğunu gösteriyor.

Cumhurbaşkanı oran indirimin gıda ürünlerinde yüzde 7'lik indirim anlamına geldiğini belirtti ve yüzde 7 KDV indiriminin fiyatlara yansıtılmasına ilaveten yüzde 7 sektör indirimi yapılmasını beklediklerini açıklamıştı. İş dünyasından da destek açıklamaları gelmişti, ancak bu açıklamalar sahaya yansımadığını görmekteyiz.

Çünkü indirimden önce yüzde 8 KDV tahsil eden mükellefler indirimden sonra sadece yüzde 1 KDV tahsil edecek. Bu demektir ki yüklendiği KDV'yi eskisi kadar dahi gideremeyecek, yani KDV iade talebi artacak. Bu indirim kararını bu malları satanlara daha hızlı bir KDV iade sistemi ile desteklemek gerekir.

Yerel market ve Marketler zinciri denetleniyor mu? Denetleniyorsa indirim reyona yansıtıldı mı? İndirimler vatandaşa yansıtılıyor mu? Yoksa sadece burada kazançlı çıkan Temel Gıda satışını yapan esnaf mı? Bu nasıl bir indirim geçtiğimiz haftalarda yumurta fiyatları 37,50 TL iken 39,99 TL çıkarıldı. Şimdi şapkayı çıkarıp önümüze koymak gerekiyor. İndirim mi? Var yoksa fiyatlarda artış mı? Herkesin vicdanı kendisine, diye bir söz vardır ki, bu dönemde o vicdanı arar olduk. Kalın sağlıkla