Evde kebap lezzetinde bir tepsi yemeği hazırlamaya ne dersiniz? Tepsinin içinde üst üste eklenen malzemeler, fırına girmeden üzerine hafifçe bastırılıyor, bu sayede pişerken tüm tatları birbirine geçiyor. Altında ince doğranmış patatesleri, üzerinde soğanlı, biberli, kıymalı karışımıyla hem doyurucu hem de leziz bir ana yemek et basması. Lezzetinin en büyük sırrı ise elbette her etli yemeğin olmazsa olmazı olan baharatlarında. Sarımsak, biber salçası ve toz kırmızı biberle tatlanan kıyma, üzerine eklenen yeşil biber ve domateslerle bir bütün haline geliyor. 

Malzemeler

Tabanı İçin:

6 adet patates (orta boy)

2 diş sarımsak

2 çay kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı karabiber

1/2 çay bardağı zeytinyağı

Üst Katman İçin:

750 gram dana kıyma

1 adet kuru soğan (iri)

3 diş sarımsak

2 adet kırmızı biber

1 tatlı kaşığı biber salçası

2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1/2 çay bardağı su

Süslemek İçin:

8 adet kiraz domates

4 adet sivri biber

1/4 çay kaşığı tuz

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Nasıl Yapılır?

Patateslerin kabuklarını soyun, halkalar halinde doğrayın, derin bir kasede ezilmiş sarımsaklar, tuz, karabiber ve zeytinyağı ile harmanlayıp bir fırın tepsisine dizin.

Kıymalı harç için önce soğan, sarımsak ve kırmızı biberleri bıçakla olabildiğince ufak doğrayıp, biber salçası, tuz , karabiber ve kıyma ile yoğurun. Yoğurma işlemi esnasında elinizi ara ara ıslatıp harcın hafif gevşek bir hal almasını sağlayın.

Harcınız toparlandıktan sonra içinden büyük parçalar koparın ve elinizle genişletip patateslerin üzerine yerleştirin. Tüm harcı elinizle bastırarak patatesler görünmeyecek ve arada boşluk kalmayacak şekilde yaydırın.

Etin üzerine bir yağlı kağıt serin ve 30 dakika 200 derecelik fanlı fırında pişirin. 30 dakikanın ardından kağıdı çıkarın, etin ve patateslerin kenarlardan hafif çektiğini göreceksiniz. Bu boşluklara parça parça domates ve et basmanın üzerine bütün sivri biberleri koyun.

Domates ve biberleri hafif tuzlayıp yağlayın, tekrar fırınlayıp patatesler yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Et basmayı sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!