Bilindiği üzere mevsim geçişlerinin en önemli özelliklerinden biri vücut direncinin düşmesi ve hastalıklara davetiye çıkarmasıdır. Birde koronavirüs illetinin bulunduğu bir dönemde, vücut direncinin güçlü tutulması iki kat daha önem kazanmaktadır.

Dolayısıyla mevsimine göre doğal yöntemlerle üretilen besinler ve bu besinlerle yapılan yemekler, büyük önem kazanmaktadır. Ben de bu süreçte sizlere daha çok mevsimsel besinlerle yapılan yemek tariflerini vermeye gayret ediyorum ki, vücut direnci güçlensin.

Gerekli malzemeler:

500 gram fileto tavuk göğsü

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

2 diş sarımsak

2 adet orta boy havuç

2 adet orta boy patlıcan

2 adet orta boy kabak

1/2 su bardağı sıcak su

1/2 tatlı kaşığı biber salçası

1 çay kaşığı karabiber-tuz karışımı

Servis için 10 dal maydanoz

Yemek için öneriler:

Patates ve mantar gibi arzu ettiğiniz sebzeleri dilimler eşliğinde güvece ekleyebilirsiniz. Güveç karışımını sırlanmış çömlek tencereye alıp önceden ısıtılmış fırında da pişirmeye devam edebilirsiniz.

Yemeğin yapılışı:

Kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Sarımsakları ince ince dilimleyin. Deri ve kemik kısımlarından ayrılan fileto tavukgöğsünü iri parçalar halinde kesin.

Kabuğunu soyduğunuz havuçları halka halka dilimleyin. Kabuklarını alacalı olarak soyduğunuz patlıcan ve kabakları havuçlarla uyumlu olacak büyüklükte doğrayın.

Zeytinyağını derin bir tencerede kızdırın. Kuru soğan ve sarımsakları hafif bir renk alana kadar soteleyin. Tavukgöğüslerini ekleyip yüksek ateşte kavurun.

Dilimlenmiş sebzeler, tuz-karabiber karışımı ve kıvamını sıcak suyla açtığınız biber salçasını ekleyin. Kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirin.

Pişirme suyunu bırakmış servis tabaklarına aldığınız lokum tadında güveci, sıcağı sıcağına incecik kıyılmış maydanoz yaprakları eşliğinde sevdiklerinizle paylaşın. Afiyet olsun.