Çin’in Wuhan kentinde ilk vakası tespit edilen koronavirüs, en çok İran ve İtalya’da ölümlere sebep olduktan sonra dünyanın etkin siyasetçilerine kadar bulaştı.

Son bir ayın en çok konuşulan konusu olan ve etkin mücadele edilmediğinde toplu ölümlere yol açabilecek kadar tehlikeli olan bu virüs, şimdi de Türkiye’de.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gece yarısı da olsa basının karşısına geçip bu acı gerçeği şeffaf bir şekilde açıkladı. Yurt dışı seyahatinden geldiği belirlenen ve yüksek ateş şikayetiyle gittiği hastanede koronavirüs taşıdığı belirlenen yurttaşımız ve yakınları şimdi karantina altında.

Benzer bir tehlikeyi 6 yıl Afrika ülkelerinde baş gösteren ve binlerce kişinin ölümüne neden olan ebola salgınında da görmüştük. Dünya Sağlık Örgütü, o dönem gibi şimdi de küresel acil durum ilan etmiş durumda.

Türkiye, bu konuda ilk tedbirleri özellikle Irak ve İran’a açılan sınır kapılarını 24 Şubat itibariyle giriş/çıkışlara kapatarak gösterdi. Sonra eğitim çalışmaları ile başta sağlık personelleri olmak üzere ilgili birimler seri eğitim sürecinden geçirildi/geçiriliyor.

Tedbirlerin ilk etapta devlet eliyle yapılması önemlidir. Ancak bu konudaki mücadelede hepimize görevler düşüyor.

Öncelikle bu virüsün bulaşma ve yayılma süreçleri hızlı olduğu için özellikle kalabalık ortamlardan uzak durmalı ve hijyene önem verilmeli.

Türk Tabipler Birliği’nin ve Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konuda çok kıymetli araştırmaları ve korunma yöntemlerini anlatan bilgilerine internet sayfalarında ulaşabilirsiniz.

Sağlık Bakanlığı ve hükümetin ilgili birimleri dünden itibaren tüm kentlere genelge gönderip alınması gereken tedbirleri sıraladı. Toplu taşıma araçları, kamu hizmeti veren kurum kuruluşlar dezenfektasyondan geçirilecek; eğitime ara verilmesi an meselesi.

Şimdi bu saatten sonra önemli olan koronavirüsle mücadelede getirilen kurallara uymak esas görev.

Mesela hınca hınç yolcu alan, nefes almanın bile zor olduğu minibüsler ve halk otobüsleri yine kuralları çiğneyecek mi?

Diyarbakır bu konuda ne yazık ki sabıklı bir kent…

Hala bu kuralları çiğneyenlere ne tür caydırıcı müeyyideler uygulanacak?

Bekleyip hep birlikte göreceğiz…