Diyarbakır’da bamya yemeği sevilen lezzetlerin başında gelir. Etli ve etsizi  yapılan bamya yemeğinin, bir başka türü de koruklu bamya yemeğidir.

Koruk; üzümün olgunlaşmamış, yani ham halidir. Bilindiği üzere Diyarbakır’ın da üzümü meşhurdur. Koruklu bamya yemeği her ne kadar Ege Bölgesi’nin bir yemeği olsa da, üzümün koruk hali döneminde, Diyarbakırlılar da koruklu bamya yemeği yaparlar.

Olgunlaşmamış koruk üzümü, ezilerek suyu çıkartılır ve çıkan su ekşilik olarak kullanılır. Geleneksel Türk mutfağında koruk suyu yemeklerde limon olmadığında kullanılırdı. Saklama koşulları henüz bu kadar gelişmediğinde de koruk suyundan mevsimlik turşu yapılırdı.

Gerekli Malzemeler:

500 gram taze bamya

3 yemek kaşığı sirke

1 büyük soğan

10 diş sarımsak

2 büyük domates

2 yemek kaşığı çiçek yağı

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 salkım koruk

2 çay kaşığı toz şeker, tuz, biber.

Yemeğin Yapılışı:

Bamyaların sivri kafalarını kalem yontar gibi bıçağı çevirerek kesin, bir kaba koyarak üzerlerine sirkeyi dökün, arada bir tahta kaşıkla karıştırarak bir saat kadar bekletin. Soğanın dış kabuklarını soyun, ortadan ikiye bölün, yarım ay şeklinde ince ince doğrayın. Sarımsakları ayıklayın, bütün bırakın. Domatesleri birkaç saniye sıcak suda tutun, çıkarıp kabuklarını soyun, çekirdeklerini atıp küçük parçalar halinde doğrayın.

İki yemek kaşığı ay çiçek yağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını bir tencereye koyun, kızdırın. Önce sarımsakları atın, yarım dakika kadar çevirin sonra soğanlan ekleyin ve arada bir çevirerek yakmadan 3-4 dakika daha kavurun, domatesleri ilave edin. Koruk salkımını koyun, tuz, biber ve şekeri ekleyin, ağır ateşte pişmeye bırakın. Sirkede bekleyen bamyaları bol su ile birkaç defa yıkayın ve pişmekte olan soğan ve domatese ilave edin, karıştırıp tencerenin kapağını kapatın ve bamyalar yumuşayıncaya kadar (15-20 dakika) ağır ateş üzerinde pişirin.

Bamyalar pişince ateşi söndürüp tencereye kalan 2 kaşık zeytinyağını dökün, bamyaları zedelemeden karıştırın, kapağını örtüp soğumaya bırakın. Salkım koruk bulunmadığı takdirde koruk suyu veya limon suyu koyabilirsiniz. Soğan ve sarımsaklar ile birlikte piliç kanatları da kavurduğunuz takdirde lezzetli bir sıcak yemek olan piliçli bamya pişirmiş olursunuz.

Afiyet olsun.