Diyarbakır'da suya yapılan zam, bazı kurumları karşı karşıya getirdi. Geçen hafta basının karşısına geçen 14 kurumun oluşturduğu TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Diyarbakır Barosu Tüketici Hakları Komisyonu ile birlikte yüzde 35-330 arasında değişen su zammını yargıya taşıyacaklarını açıkladı.

Eleştirilerin hedefi olan DİSKİ Genel Müdür Vekili ve aynı zamanda Diyarbakır Vali Yardımcısı Dr. Ahmet Naci Helvacı ise 450 milyon bütçesi olan kurumun, 605 milyon TL borcunun olduğunu açıklayarak, "Kral çıplak" dedi.

Hafta sonu olmasına ve yerel gazetelerin baskı yapmadığı günde basının karşısına geçen Dr. Helvacı, gazetecilerin sorularına da tam olarak yanıt veremedi.

Neydi o sorular; buradan bir kez daha soralım.

Dr. Helvacı'dan önce kurumun başında olanların yaptığı gibi DİSKİ, suya zam haberini neden kamuoyuna açıklamadan yürürlüğe koydu?

"Yoksullara indirim" şeklinde basına servis edilen yazıda zam olayına neden değinilmedi?

Dr. Helvacı, 0-15 metreküp üzerine yüzde 300'lere varan zammın "su tasarrufunu teşvik etmek amacıyla" yapıldığı söyledi. Sayın Helvacı'ya sormak isterim; tasarruf bilincini geliştirmenin yolu sadece zam yapmak mıdır?

Kentte kaçak su oranı olarak açıklanan yüzde 62'lik kaybın tek suçlusu halk mıdır?

Yazıktır, günahtır, ayıptır....

TÜİK verilerine göre Diyarbakır sosyo gelişmişlik sıralamasında 81 vilayet içerisinde son 20'de. Diyarbakır'daki işsizlik ve yoksulluk Türkiye ortalamasının üzerinde.

Bunca perişanlık varken suya zam yapmak ne kadar doğru!

Gelin bu uygulamadan bir an önce vazgeçin.

Makul seviyelerde Allah'ın suyunu halka verin.

Tasarruf bilincini geliştirmeyi suya zam yaparak değil, tüketiciyi doğru bilgilerle aydınlatın.

Saygılarımla.