DİYARBAKIR - Norveç vatandaşı olan Konyalı Kürt ressam Hakan Yaşar, Türkiye’deki ilk kişisel sergisini Diyarbakır’da açtı.

Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde dünyaya gelen 45 yaşındaki Hakan Yaşar, 1990 yılında yerleştiği Norveç’te eserleri en çok satılan ressam olarak biliniyor.

Yıllarca komilik ve aşçılık yapan Hakan Yaşar’ın hikayesi oldukça ilginç. Her gurbetçi gibi kendisi de Norveç’e gidince cafe ve restoran gibi yerlerde hizmet sektöründe uzun yıllar çalıştığını anlatan Hakan Yaşar, “Elde ettiğim 20 yıllık deneyim ve birikimle Norveç’in Stavanger şehrinde iki restoran birlikte açtım. İşçiyken, patron oldum. Yıl 2018’e geldiğinde artık bu kadar deyip, yaşamımın geri kalanını çocukluk merakım olan resim yapmaya karar verdim” dedi.

Tüm birikimini satıp Stavanger kentinde bulunan Hitler döneminde Akıl Hastanesi ve İltica Kampı olarak kullanılan üç katlı binayı satın aldığını ifade eden Yaşar, burayı Atölye, Galeri ve Çerçeve-Boya İmalathanesi’ne dönüştürdüğünü ifade etti.

“HEDEFİNDE SANATSAL BOYA ÜRETİMİ VAR”

Hakan Yaşar, şunları anlattı:

“Teknik olarak figüratif çalışıyorum. Yani insan figürleri. Kendi boyamı kendim üretiyorum. Rönesans dönemindeki ressamlar gibi palet üzerinde metalik pigmentlerden elde edilen boyaya yumurta sarısı dahil ediyorum. Elde ettiğim boyaları tüplere yerleştirerek muhafaza ediyorum. Norveç ve Türkiye’de sanatsal boya üretimi yok. Hedefimde Türkiye’de sanatsal boya üretim fabrikası kurmaktır” dedi.

Pandemi döneminde kısıtlama gelince eserlerini sergileyemediğini anlatan Yaşar, “Norveç’in dünyaca tanınmış kuaförü iki eser almaya geldi. Eserlerimi görünce kendi mekanında sergileme önerisi getirdi. Mekanı oldukça otantik ve büyüktü. Sergi ülke çapında büyük ilgi görünce tüm eserlerim satıldı. Bir anda Norveç’in eserleri satılan en ünlü ressamı oldum” dedi.

İLK KİŞİSEL SERGİSİ DİYARBAKIR’DA AÇTI

2019’de Japonya’da düzenlenen “Art Olympia 2019 Tokyo Resim Yarışması”nda 5 bin 500 kişi arasından ikinci seçilerek “Şeref Ödülü”nü alan Hakan Yaşar, Türkiye’de ilk kişisel sergisini Diyarbakır’da açtı. 28 Kasım tarihine kadar tarihi Sur ilçesindeki Zerzevan Konağı’nda açık kalacak sergide 33 eser sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

GALA GECESİNE YOĞUN İLGİ

Serginin açılacağı mekanda düzenlenen gala gecesine CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, HDP İl Eş Başkanı Gülistan Atasoy, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, çok sayıda iş insanı ve STK temsilcisi ile sanatseverler katıldı. Gala gecesinde konuşma yapan Hakan Yaşar, “Her ne kadar Konya Cihanbeyli doğumlu olsam da aslen Diyarbakır Bağlar çocuğuyum. Sergi alanımız 4 alandan oluşuyor. Toplam 33 eserim sergilenecek. Size Rönesansı getirdim” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim