Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle şehir merkezinde bir hareketli gözlendi. Hep deriz ya bayram bereketi yaşanıyor. Evet maşallah gerçekten bayram bereketi yaşanıyor. Vatandaşlar bayram hazırlıklarına başlarken, çarşı esnafının da yüzü gülmeye başladı. uzun zamandan beri asık olan esnafı yüzü nihayet Kurban Bayramı’nın gelmesiyle beraber esnafta bu bayramda mutlu olacak.

Pandemi süresince vatandaşın her ne kadar da alış-veriş yaptığı görülse de aslında hep içinde bir endişe gizliydi. Normalleşme sürecinin başlamasıyla vatandaşlar alışverişlerini yaparken, esnafın yüzü bir nebzede olsa gülmeye başladı.

Allaha yakınlaşmaya vesile olan şey anlamına gelen kurban, dini bir terim olarak ibadet maksadıyla belirli şartları taşıyan hayvanı kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

Kurban ibadeti İslam toplumlarının şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri devam ede gelmektedir. Ayrıca kurban bir Müslüman'ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Ben din adamı değilim, ancak İslami kaynaklardan edindiğim bilgilere göre, Allah Kevser suresinde şöyle buyurmaktadır: “Biz sana kevseri verdik, öyleyse rabbin için namaz kıl ve kurban kes?” Kevser suresi Allah Rasulune verilen kesreti, ümmet bereketini ifade ettikten başka namaz ve kurban emrini Allah Rasulunun şahsında ümmetinin omuzlarına yüklemektedir.

Kuran-ı Kerim kurban müessesini Hz.Adem'in çocukları ile başladığını haber vermektedir.” İnsanlara Adem’in iki oğlunun haberini doğruca anlat. Hani birer kurban takdim etmişlerdi de birisinden kurban kabul edilmiş diğerinden edilmemişti. Kardeşi and olsun seni öldüreceğim demişti. Diğeri de Allah ancak takva sahiplerinden kabul eder diye karşılık vermişti.” Kurban bayramı bizler için önemli olan iki dini bayramlarımızdan biridir.

624 yılında Medine'de, Hz. Muhammed'in Müslüman cemaate kıldırdığı “ilk kurban bayramı namazının” ardından vermiş olduğu hutbede kurban kesmenin faziletlerinden bahsetmesi, Allah'a adanarak kesilecek kurbanın kazandıracaklarını açıklaması ile beraber kutlanışı bu tarihten sonra da bayram şeklinde süregelmiştir.

Hz. Muhammed kendisi de ilk Kurban Bayramı'nda 2 kurban kestirmiştir. Bunlardan bir tanesinin duasını: “Allah'ım! Bu senin birliğine ve senden bana gelenlere şahadet eden bütün ümmetim namınadır.” şeklinde yaparken diğerinin duasını: “Allah'ım! Bu da, Muhammed ve Muhammed'in ev halkı içindir.” şeklinde yapmıştır.

Yani kurban hem bireysel hem de toplumsal bir ibadettir. İnsanlık tarihi ile sürüp gelen kurban kesme uygulaması kesiliş amacı ve şekli farklı olmakla beraber bütün dinlerde mevcuttur. Kuranı kerimde bu husus mealen şöyle dile getirilmektedir. “ her ümmet için Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık. İşte sizin ilahınız bir tek ilahtır. Şu halde yalnız ona teslim olun. Alçak gönüllüleri müjdele.” Bugün bizlerin kesmiş olduğu kurban ibadetinin şekli Hz. İbrahim ve Hz. İsmail'in hayatında vukuu bulan tarihi bir olaya dayanmaktadır. Bu husus: Allah’ın dostu olma şerefiyle şereflenmiş bir peygamber olan İbrahim (a.s.) bir adakta bulunmuş, bir oğlu olduğu takdirde onu Allah'a kurban edeceğini adamıştı.

Bizlerde bu güzel günlerde aramızdaki sevgi ve muhabbetin daim olmasını, birlik ve beraberliğimizin hiçbir zaman bozulmamasını, merhamet duygularımızın her daim canlı olmasını, büyüklerimize saygı, küçüklerimize şefkat duyan nesillerin yetişmesini, Kurban bayramının tüm İslam alemine hayırlar getirmesini yüce Rabbimizden temenni ederiz. Bayramınız mübarek olsun.