Mezopotamya bölgesinde pek çok besin güneşte kurutularak saklanır. GêrmiyaÊrişte (Erişte çorbası) da kadınların imce usulü hazırladıkları kurtulmuş erişteden yapılır.

Geleneksel Kürt mutfağı, Kürtler'in yaşadıkları bölgenin coğrafi özelliklerine ve yerel ekonomiye göre farklılıklar gösterir. Buna rağmen,  göçebe ve yarı göçebe bir yaşam süren Kürtlerin mutfağında hayvancılık, bağcılık, mandıracılık, buğday öğütme, hayvansal ürünlerin işlenmesi yer alır.

Mezopotamya bölgesinde pek çok besin güneşte kurutularak saklanır. GêrmiyaÊrişte (Erişte çorbası) da kurtulmuş erişteden yapılır. O yüzden öncelikle çorbanın en zahmetli erişte kısmını anlatayım. Erişteyi köylerdeki kadınlar birlikte toplanarak imece usulu yapar. Erişte, un, su ve tuzla hazırlanan hamurun değişik şekillerde açılıp kesilmesinden sonra güneşte kurutulmasından ibarettir. Kaliteli ekmeklik buğday değirmende öğütülür. Bu un, su ve tuz eklenerek yoğrulur. Kaliteli un demek hamurun daha çok uzaması demek; bu da makbul olandır.

Hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar koparılır ve çok kuvvetli olduğu için hevstivdediğimzspatula ile koparılır. Yumruk büyüklüğünde koparılan hamur yuvarlak bir masada, oldukça uzun bir oklava ile ve olabildiğince ince açılır. Hamurun oklavaya yapışmaması için açılırken bol un kullanılır. Açılan hamurlar, güneşli büyük bir alana serilmiş, geniş ve uzun bez  üzerine, yan yana serilir. Kenarları kuruyup kalkan ekmekler, ters çevrilmiş bir tepsinin üzerinde üst üste konarak toplanır. Bir masanın üzerine aktarılan ekmekler bir bıçakla önce ortasından ikiye bölünür, sonra paralel şekilde uzun dilimler haline getirilir. Bu dilimler ufaltılarak  minik kareler elde edilir. Kare şeklindeki erişteler kalbura dökülür ve unu elenir. Tekrar güneşe serilir, birbirine yapışmaması için ince ve uzun bir sopa ile birbirinden ayrılır. Çatlamadan iyice kurutulan erişteler toplanır.

Malzemeler:

8 bardak su

2 su bardağı yoğurt

1 çorba kasesi erişte

1 yemek kaşığı un

50 gr kavurma

1 yemek kaşığı tuz

1 yumurta sarısı

3 diş sarımsak

Sos için:

½ çay bardağı sıvı yağ

2 yemek kaşığı dağ kekiği

Tarif:

Yoğurdun tümü, 3 bardak su, yumurta sarısı, un, sarımsak  ve tuz ile birlikte iyice çırpılır. 5 bardak su çorba tenceresinde kaynatılır. Su fokurdamaya başlayınca erişteler   suya atılır.  5 dakika kaynatılır daha sonra kavurmalar içine atılır.

Çırpılmış yoğurtlu terbiye, erişte-su karışımının üzerine yavaş yavaş boşaltılır ve tenceredeki karışım sürekli karıştırılır. iki dakika daha kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılır. Bir tavada yağ ve dağ  kekiği kısık ateşte kavrulur. Kızdırılmış yağ ve baharatı, tenceredeki çorbanın üzerine dökülür.