Lahana diyenci aklımıza ilk gelen yemek çeşidi sarma ve elbette ki bu zorlu Koronavirüs döneminde, çok büyük rağbet gören turşusudur. Karbonhidrat, protein, kalsiyum, demir, C vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini gibi zengin besin içeren lahananın, farklı yemek türleri de mevcuttur.

Bu haftaki tarifimde beyaz ve Brüksel Lahanası’nın bir araya gelerek ortaya çıkardığı eşsiz bir lezzet tarifini sizlerle paylaşıyorum. Lahana güvecini,  beğeneceğinize inanıyorum. Yapanlara şimdiden afiyet olsun diyorum.

Gerekli malzemeler:

400 gram beyaz lahana

3 yemek kaşığı sıvı yağ

1/2 çay kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı karabiber

1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber

1 çay kaşığı sumak

1 yemek kaşığı domates salçası

1 bardak su

200 gram Brüksel Lahanası

2 adet havuç

100 gram arpacık soğan

10 adet kokteyl domates

1 su bardağı haşlanmış nohut

2 diş ezilmiş sarımsak

2 yemek kaşığı tereyağı

1 çay bardağı un

2/3 su bardağı su

Yemeğin yapılışı:

Beyaz lahanayı kare şeklinde olacak biçimde doğrayın. Geniş bir kasede sıvı yağ ve baharatları karıştırın. Üzerine domates salçası ve suyu ekleyip tekrar karıştırın ve lahanaları bu karışımın içine alın.

Ardından ayıkladığınız Brüksel lahanalarını, iri doğranmış havuçları, kabuklarını soyduğunuz arpacık soğanları ekleyin ve baharatlı karışımı iyice yedirerek karıştırın.

Kokteyl domatesleri ikiye bölerek ekleyin. Haşlanmış nohut ve ezilmiş sarımsağı da ekledikten sonra son bir kez daha karıştırın ve ardından tüm karışımı güveç tencerenizin içerisine alın ve tereyağını parça parça en üst kısmına yerleştirin.

Güveç tencerenin üzerine kapatmak için hazırlayacağınız hamur için unu bir kaseye alın. Suyunu azar azar ilave ederek karıştırın ve kıvam aldığında yoğurarak birleştirin.

Tezgaha hafifçe un serperek hamuru güvecin ağzını kaplayacak büyüklükte açın. Güvecin üst kısmına yerleştirerek kenarlarından bastırın ve iyice kapatmak için hamuru kıvırarak sabitleyin.

Isıtmış olduğunuz 175 derece fırında 1 saat pişirin. Pişince çıtırlaşan hamur katmanını kırarak açın ve lahana güvecini sıcak servis edin.