Yeni yılda vatandaşlar peş peşe gelen zamların şokunu atlatmadan yeni zamlar yansıtılmaya devam ediyor. Lapa lapa zamlarla birlikte, lapa lapa kar kar yağmaya başladı. Zamanların şokunu atlatamayan vatandaşlar, bu kez kar yağışının ağır gelecek faturalarının derdine düştü. Dillerin lal olduğu, bedenlerin üşüdüğü bir yıl yaşamaya başlayan vatandaş, “zam yağmuru”nun, “zam fırtınası”nın da karşılamadığı; akaryakıttan elektriğe, doğal gaza, ulaşıma, vergilere, harçlara, cezalara… Uzanan bir “zam tsunamisi” ile yaşama adapte olmaya çalışıyor.

Elektrikten doğal gaza, akaryakıttan köprü geçişlerine kadar Türkiye yeni yıla yeni zamlarla girdi. Elektrikte fiyat artışı yüzde 50 ila yüzde 125 arasında olurken, konutlarda doğal gaz zammı yüzde 25. Olurken, vatandaşlar aylık gelen zamlara tepkili. Zamlı faturalarını bir önceki ay ile birlikte sosyal medya hesaplarında paylaşarak, yüksek gelen faturalarına tepki gösteriyor. Tabiri caizse lapa lapa zam yağıyor!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) yapılan açıklamada 1 Ocak 2022 itibarıyla kademeli tarife uygulamasına geçildiği bildirmişti. Buna göre mesken aboneleri için aylık 150 kilowatta kadar tüketim miktarları için fiyat 1,37 TL / kilowatt; 150 kilowattın  üstündeki kısım için ise 2,06 TL/ kilowatt şeklinde yapılan açıklamalara göre, elektriğin birim fiyatı ilk kademe kullanımda yüzde 50, ikinci kademede ise yüzde 125 zamlanmış oldu.

EPDK’nin açıklamasında kademeli tarife ile dar gelirlilerin korunması ve enerji tasarrufu amaçlansa da, Dünya spot piyasalarında elektrik üretiminde kullanılan kömür fiyatlarında; 5 kat, doğal gaz fiyatlarında ise 10 katlık artışlar olmuştur.

Ocak ayı itibarıyla yeni doğal gaz tarifesi açıklandı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'den yapılan duyuruya göre konutlarda kullanılan doğal gazın fiyatı yüzde 25; büyük sanayi ve ticari kuruluşlara sağlanan doğal gazın fiyatı ise yüzde 50 zamlandı. Elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgaz tarifesi de yüzde 15 oranında artırıldı.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) motorine 1,29, benzine 0,61, LPG’ye ise 0,78 TL zam yapıldığını duyurdu.

Son yapılan zamla benzinin litresi 14, 502 liraya, motorin litre fiyatı 14,504 liraya, LPG'nin litre fiyatı da 8,76 liraya çıkartıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul'da 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak köprülere yapılan zamları açıkladı. Buna göre, "15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerinde uygulanan tek yönlü ücretlendirme, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren köprü geçiş ücretleri iki eşit parçaya bölünerek iki yönlü olarak değiştirilmiştir. Boğaz Köprülerinde tek yön otomobil geçiş ücreti 8,25 TL olarak belirlenmiştir" denildi.

Bakanlık, Avrasya Tüneli'ne ilişkin düzenlemesini de, ''Avrasya Tüneli'nde ise otomobil geçiş ücreti 05:00 – 24:00 saatleri arasında tek yönde 53 TL, 00:00 – 05:00 saatleri arasında yüzde 50 indirimli olarak 26,50 TL olarak belirlenmiştir'' diyerek duyurdu.

Zamların son aylarda bütün hesapları altüst edecek biçimde geniş emekçi yığınların yaşamlarını zorlaştırması, ücret ve maaş artışlarının bu yükü geçici olarak hafifletmeye bile yetmemesi “Zamların geri alınması” mücadelesinin önemini artırmaktadır. Çünkü sermaye ve iktidarları, işçi ve emekçilere meşakkatli bir mücadele sonucunda kaşıkla yapmak zorunda kaldıkları zamları, başlıca tüketim mallarına, vergilere, kiraya, ulaşıma… Yaptıkları zamlarla “kepçeyle” geri almanın ustasıdırlar. Bunu son aylarda yapılan zamlar ve asgari ücret üstünden oynanan oyunla daha da açıkça gördük; görmeye devam edeceğiz. “Zamların geri alınması” mücadelesi emek mücadelesinin bir alanı olarak ele alınmadığı sürece zamlar, sermaye ve iktidarlarının emek mücadelesine karşı en etkili silahlarından birisi olmaya devam edecektir. 2022 emekçilere, sermayenin bu silahını tersine çevirmek için olanaklar sunacak önemli bir yıl olmaya aday görünüyor.