Değerli Dostlar Merhaba;

Uzun zamandır Corona belası yüzünden ayrı kaldığımız liglerin ve spor faaliyetlerin akıbeti hakkında çok fazla soru alıyoruz.

Öncelikle şunu belirtmekte yarar var.

Açık hava sporlarının Corona’ya karşı çok daha şanslı olduğunun düşünüyor ve altını çiziyorum.

Bakın yurt dışındaki önlemler ve planlamalar hakkında bir örnek vererek, bizde ülkemiz içinde ki durumu yazalım.

Almanya'nın futbol liglerin başlamasına ilişkin yaptığı plana göre statta futbolcular, hakemler, takımlar, güvenlik ve seyirciler dahil toplam 322 kişi olacak.

Sahadaki futbolcular hariç hakemler ve saha kenarındakiler de dahil herkesin maske takma zorunluluğunun bulunacak.

Ayrıca stada giriş-çıkışların da takımlar, hakemler ve yöneticiler için farklı kapılardan olması gerektiği de planda.

Maç sonunda röportaj olmayacak, takımların yine farklı kapılardan sahayı en az 20 dakika bekleyip terk etmesi düşünülüyor.

Ayrıca ligde oynayacak futbolcular için 1,5 milyon test yapmak gibi bir fikir benimseniyor.

Burada bazı önemli ülke liglerin de hiç oynanmadan tescil edildiğini hatırlatıp, Almanya örneğine göre oynanması düşünülüyorsa, ülkemiz için geçerli olması gereken bazı kurallara gelirsek;

Bir kere maça giderken yine seyrek oturulması gerekiyor. Toplum için geçerli uygulamaların tamamı burada da geçerli olmak zorunda.

İçeri girişte, soyunma odasına girişte el dezenfektanı olması gerekiyor.

Soyunma odaları yeteri büyüklükte değilse, bu sefer ek bir soyunma odasının açılması gerekiyor.

Maç öncesi ve sonrası haftalık test yapılmalı (Testleri pozitif çıkanlar diğer hafta oynamayabilir. Bunun için liglerin 2 hafta bir oynanması, 14 hafta düşünülerek, söz konusu olabilir.

Tabi pozitif testlerin karantina durumu da unutulmamalı. En büyük soru işareti Burada.

Neden derseniz?

Düşünün bir maç sonrası test yapıldı ve bir oyuncu da pozitif sonuç çıktı.

Ne olacak, o gün saha da olan oynayan temas eden tüm oyuncu grubu ve çalışan da karantinaya alınacak. (Bu da büyük bir soru işareti.)

İdman ve tesis anlamında yeterli şartlar oluşturulmalı (İstenilen şartların çoğu takım tarafından uygulanabilirliği için başta TFF olmak üzere her il’in yetkilileri tarafından tam destek almalılar. Şu net ki, bu destek ile yapılacak mücadele ve önlemler uzun süreçte kullanılacak.)

Maddi anlamda takımların eli güçlendirilmesi ve özellikle alt ligler için destek paketleri sunulmalı. Amatörlerin durumları da mutlaka ele alınmalı.

Bir diğer nokta seyirci;

Yine maçtan önce kısıtlı sayıda izleyici alınması söz konusu olabilir mi?

Belki birisi bir taraf, birisi diğer taraf. Kapasitenin yüzde onu kadar bir yaklaşım olabilir. Ama şahsi fikrim bu çok zor. (Bence bu sene gidişata göre Eylül ve Ekim’de de seyirci olmayacaktır.)

Bakın iyi anlayalım ve hazırlıklı olalım.

Her konuda olduğu gibi spor da da aşının gidişatına göre 31 Aralık öncesine dönmemiz çok çok uzun zaman alacak.

Bunun için iki çözüm var.

Ya dünyanın yüzde 50’si, 60'ı enfekte olacak ya da herkes aşılanacak. Bu da şu an mümkün olmadığına göre açıkçası bir yıl daha bu önlemlere dikkat ederek ve peyderpey gevşeterek ilerleyeceğiz gibi gözüküyor.

Her alanda, her kesime, evde kalmanın vurgusunu yaparken spor içinde en doğrusu salgının seyrini izleyip bir karar vermek.

Futbol da Süper Lig ve 1. Lig için en uygun seçeneği acele etmeden bekleyip her şey yolunda giderse, Ağustos - Eylül gibi kaldığı yerden ligleri tamamlamalıyız diye düşünüyorum. (Tabi burada transfer sezonu ve oyuncuların durumları da mutlaka planlanmalı onlarda zararlı çıkmamalı bu işten.)

Önümüzdeki sezonu ise daha sıkışık bir takvimde hızlı oynamalıyız (Çünkü Haziran ortasında takımlar maddi manevi hazır olmayabilir.)

Eğer Haziran ayında oynanılacaksa ligler, (Açıkçası Bu planı uygulamak da kolay olmayacak tabii.)

Özellikle yabancı oyuncusu fazla olanlar için.

Dışarıda olanlar ne zaman gelip 14 gün karantinayı tamamlayacak?

İçeride olanlar memleketlerine gitmek için kontratlarını iptal etmek isteyebilir. Özelikle de mali sıkışıklık sebebiyle maaşlar ve tam ödenemezken…

Dolayısıyla en az 6 haftalık bir çalışma lazımken Haziran ortasında takımların hazır olması kolay olmayabilir.

Bunun yanında 2. 3. ve BAL ligleri ve Amatör ligler içinde hakkaniyetli bir planlama yapmakta çok önemli bir diğer konu…

Anlaşılan çok fazla soru işareti ve sıkıntı var.

Bizde bekleyip göreceğiz.

Bu illetten bir an önce kurtulma ümidiyle,

Başka bir yazıda görüşmek üzere,

Esen Kalın, Spor’la Kalın, Evde Kalın.