Sağlıklı bir beden asla magnezyumsuz olmaz, olamaz kalp ritminin düzenlenmesi, sinir fonksiyonları, kas fonksiyonları, kemik yapılanması, bağışıklık sistemi güçlendirilmesi, sindirim sisteminin optimal çalışması, ruhsal durumunuzun düzenlenmesi ve daha birçok sistemin içinde aktif rol alan bir süper kahraman daha ne diyeyim ki.

Magnezyum mineralinin 300’ün üzerinde biyokimyasal reaksiyonda yer aldığını ve hemen hemen tüm enzimlerin aktivasyonu için vazgeçilmez bir unsur olduğunu bilirseniz, eksikliğinde başınıza neler gelebileceğini anlatmama gerek bile kalmaz.


Magnezyum yetersizliğin çok farklı belirtileri var. Magnezyumun yetersizliğini belirleyebilmek maalesef çok mümkün değil, çünkü vücudumuz magnezyum eksikliği ile savaşırken başka dokulardan ve organlardan elde ettiği magnezyum ile kandaki seviyesini korumaya çalışır, yani baktığımızda kan magnezyum seviyesi ideal sınırlarda olsa bile eksikliği ciddi derecede yaşanıyor olabilir.


Magnezyum eksikliği çok ciddi bir konu bu kadar çok görevi olan bir minerali ise yeteri kadar tüketmek bizim en acil ve en önemli detaylarımızdan.

Eğer dikkatli bir gözle bakarsanız ne kadar önemli bir gıda takviyesi olduğunu çok fazla önerilmesinden anlayabilirsiniz.

 
Ama dikkat!
Magnezyumun eksikliği çok ciddi bir sorun evet, yalnız magnezyum öyle tek başına ortalarda dolaşan bir mineral değil, yani magnezyumun birçok formu var hangi formunu kullanacağımız bilmek çok önemli. Ki bu noktada ne sağlık profesyonelleri ne de bireyler hangi formu kullanacağına dair yeterli bilgiye sahip değil. Bu sebeple size magnezyum formları ve hangi form nerelerde daha efektif bir rehber oluşturdum.

 

Magnezyum oksit: Magnezyumun bu formunun çok fazla bir emilimi yok, yani biyoyararlılığı çok düşük genelde kabızlık gibi durumlarda müshil etkisinden dolayı kullanılır. Magnezyum eksikliğinde kullanımını pek önermiyorum.

Magnezyum sülfat: Damar yolu ile kullanımı olan bu form ağız yolu ile alınmaz. Cilt yolu ile bir miktar emilebildiği için bazı banyo tuzlarında kullanılır ve fena bir seçim değildir.

Magnezyum sitrat: Çok ideal bir seçim. Oksit formuna göre çok çok iyi bir emilim tablosuna sahiptir. Sindirim kanalında çabucak emilir ve kabızlık açısından da fayda sağlayabilir. 

Magnezyum aspartat: Oksit ve sitrat formu ile kıyasladığımızda çok daha iyi bir biyoyaralanımı vardır. Çok yaygın olarak bulunmayan bu formun yorgunluk üzerine çok ciddi olumlu etkisi bilinmektedir. Kronik yorgunluk için çok çok iyi bir seçim.

Magnezyum malat: Az bilinen bu fraksiyon fibromiyaljide olumlu sonuçlar vermektedir.
 

Magnezyum glisinat: Bu form iyi bir biyoyararlanıma sahiptir ve ishal etkisi yoktur. İyi bir sakinleştirici amino asit olan glisinin özellikleri magnezyum ile birleşince uyku sorunu ve kas ağrılarında harika bir ikili çıkıyor karşımıza.

Magnezyum taurat: Taurin amino asidi kalp çalışma ritmini iyileştirici etkiye sahiptir ayrıca tüm kasların kasılıp gevşemesinde rolü olan magnezyum ile birleşince sinerjik bir etki ile çok güzel sonuçlar oluşmaktadır. Kan basıncını düşürür ve insülin direncini kırmanıza yardımcı olur harika bir seçim.