Türkiye BAL Ligi 1.ci grupta mücadele eden Mardin Büyükşehir Başakspor üçüncü lige terfi etmek için son viraja giriyor. En yakın rakibi  Siirt İl Özel İdaresi Spor ile puan farkı bir. Bu hafta da her iki takım galip gelerek klasmandaki yerini korudu. Tabiri caizse dananın kuyruğu kopacak haftaya, Pazar günü Siirt’te oynanacak olan maçla. Galip gelen takım grupta şampiyon olacak.

Mardin Büyükşehir Başakspor’u Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman destekliyor. Vali Yaman şehirde spora yaptığı yatırım ve verdiği destek ile gönüllerde taht kurmuş.  Sadece futbolda değil, basketbol ve hentbolda da Mardin’i hakkettiği yere yerleşmesinde Valimiz Sayın Mustafa Yaman büyük destek ortaya koymuş durumda…

Vali Yaman Mardin’de bir spor ve dahası futbol kültürünün oluşmasında ve gelişiminde önderlik yapmaktadır. Hemen her maçta tribündeki yerini alan Vali Yaman, Mardinspor taraftarı ile çok içli dışlı olmuş bir spor gönüllüsü konumunda… Mardinli sporseverler kendilerine “Vali Baba” diye tezahürat ediyor. Galibiyet sonrasında da taraftarlarla birlikte sahaya inerek deyim yerindeyse hoplayıp zıplıyor, coşkuyu ve sevinci onlarla birlikte paylaşıyor. Karşılaşmalar boyunca sıkıntılı anlarda veya kaçan gollerde seyircilerle birlikte üzülüyor, kahroluyor.

Bazen hentbol veya basketbol takımlarının maçları futbol maçı ile aynı saatte oynanıyor, sıkıntı yaratan bu duruma vali bey şöyle bir çare bulmuş: Bir devre futbol, bir devre de hentbol veya basketbola ayırmaktadır. Vali Bey böylece her alana destek sunuyor, sahada oynayan sporculara güven vermiş oluyor.

Grupta namağlup unvanını sürdüren Mardin Büyükşehir Başakspor, 15 Mart Pazar günü en yakın takipçisi ve şampiyonluk adayı olan Siirt İl Özel İdaresi Spor ile final gibi bir maç oynayacak. Bu maça başta Valimiz Sayın Mustafa Yaman ve kendisine takım emanet edilmiş olan değerli dostum spor adamı Gençlikspor İl Müdürümüz Hadi Çomaktekin bey ile spora gönül veren bütün Mardinsporlular kilitlenmiş durumda. Adeta şampiyonluk psikolojisi ile oturulup kalkılıyor Mardin’de…

Her Mardinspor maçı kadar Siirt maçının sonucunu da Mardinliler takip etti bugüne kadar. Tahmin ediyoruz ki Siirtlilerin de bir kulağı Mardinspor’un alacağı neticedelerde oldu. Ama bugüne kadar her iki takım yarışta puan kaybetmedi ve aradaki bir puan farkıyla Mardin, Siirtspor ile şampiyonluk maçı oynayacak.

Bugüne kadar kendi sahasında oynadıkları maçları izlediğim Mardin Büyükşehir Başakspor takımı, kimi zaman tribünleri terletti desek abartı olmamalı. Bazen tribünlere öyle sıkıntılar yaşattılar ki yürekleri ağza getirdi. Kolay değil tabi ki, sahada oynayan oyuncular da insandır ve şampiyonluğa hasret bir şehir için mücadele ettiklerini çok iyi biliyorlar. Bu nedenle taşıdıkları yükün ve sorumluluğun farkındalar.

Spor ve özelinde futbol bir şehrin vizyonu, kimliği ve medeniyetinin ölçütü adeta. Her şehir gibi Mardin de Türkiye futbolunun üst klasmanlarında bulunmak istiyor. Geçmişte Mardinspor Bank Asya Ligi’nde yer almış bir takımdır. O yıllarda Türk futbolunun önemli isimleri Mardinspor’da teknik direktörlük yaptılar, bir futbol mirasının oluşumunda birer özne oldular. Kimler mi Ahmet Akçan, İsmail Kartal, Feyyaz Uçar sadece bir kaçı… Bu anlamda Mardinspor’un tarihsel bir deneyimi vardır. Bugün sahada ter döken futbolcular da kulübede yöneten hocalar da, tribünlerde sıkıntıları ve coşkuyu bir arada yaşayan tüm Mardinspor camiası sahip oldukları sportif mirasının bilincinde…

Mardin Büyükşehir Başakspor takımı bugüne kadar oynadıkları maçlarda çok zor galibiyetler de aldılar, ama zor geçeceği düşünülen kolay galibiyetler de aldılar. Fakat bilinmelidir ki savaşmasan, kazanma umudunu kaybettiğin anda yerin dibine gömülürsün. Hele kitlelere mal olmuş futbolda kaybetmeyi bir an dahi düşünmeyeceksin.

Haftaya Pazar günü şampiyonu belirleyecek olan maça çıkılacak. Elbette bir oyun futbol aynı zamanda. Gergin geçeceğini tahmin ediyoruz, ama sahada futbolcularımızın sakin olmaları, hakemle oynamamaları gerekmektedir. Böylesi karşılaşmaların psikolojisini iyi bilen hakemler en ufak hataya prim vermezler. Hocalarımıza bunu iyi idrak etmeleri önerilir. Maça gidecek olan taraftar da galibiyetin sakin bir ruh hali ile kazanılmasından geçtiğini iyi bilmeleri gerkiyor.

Bize göre haftaya takımımız “Yamanca” oynamalı. Takıma şimdiden “Yamanvari” psikolojiyi aşılamak en doğrusu olacaktır. “Yamanca” bir mücadele ortaya konduğu taktirde galibiyetle döneceğimizden hiç şüphemiz yoktur.

Takımın buraya kadar gelmesinde başta Valimiz Sayın Mustafa Yaman Bey olmak üzere emeği geçen yönetici, hocalarımıza ve futbolcularımıza Mardin halkı olarak teşekkürlerimizi belirtmek istiyoruz. Bir talebimizi belirtmeden geçmeyeceğiz. O da şu: İlin basın mensupları olarak düğüm çözecek olan bu maçı takımımıza destek anlayışıyla Sayın Valimiz gerekli kolaylığı sağlayarak Siirt’te takip etmek istiyoruz.

Saygıyla…