Meftune, Diyarbakır’ın adını en çok duyurmuş yöresel lezzetlerinden biridir. Bu harika lezzeti deneyimlemek için Diyarbakır’ın restoranlarına gidebilir ya da yöre halkının evine misafir olabilirsiniz. Meftune denildiği zaman akla ekşi bir tat gelir. Ancak bu ekşiliğin nedeni tarif hazırlanırken kullanılan sumaktır. Zaten lezzeti bu kadar ünlü hale getiren de ekşi tadı denebilir. Asıl meftune et ile yapılır. Ancak kabak ve patlıcan eklenerek de hazırlanan versiyonları bulunmaktadır.

Diyarbakır’ın yöresel lezzetlerinden biri olan meftuneyi etli olan versiyonu ile denemeniz önerilir. Etlerin ağızda dağılan yumuşacık tadı ve sumaklı salçalı sosunun verdiği lezzeti başka bir yerde deneyimlemeniz mümkün olmayabilir. Diyarbakır mutfağı meyveden yemek, etten tatlı yapılan ilginç yöresel lezzetleri olan bir mutfaktır. Yöresel lezzetleri deneyimlerken şaşırabilir hatta bu yemeği nasıl keşfetmişler diye de düşünebilirsiniz. Meftune de bu harika tatlardan biri olarak biliniyor…

TARİFİ İÇİN MALZEMELER:

Yarım kilo dana kuşbaşı

4 adet patlıcan

4 adet domates

3 adet sivri biber

3-4 diş sarımsak

2 çorba kaşığı tane sumak

3 bardak sıcak su

1 kaşık domates salçası

Yarım kaşık biber salçası

Pul biber

Tuz

3 kaşık tereyağı

1 adet kuru soğan

YAPILIŞI:

Etler bir bardak suyla haşlanır. Suyunu çekince içerisine soğanlar doğranır, patlıcanlar alacalı soyulur, küp şeklinde doğranır ve tuzlu suda bekletilir. Sumak bir bardak sıcak suya katılır ve 10 dk bekletilir.

Daha sonra doğranan soğanların üzerine tereyağı, patlıcanlar, kabuğu soyulup doğranan domatesler, sivri biberler ve küçük doğranan sarımsaklar sırayla eklenir.

Suda bekletilen sumak tencerenin üzerine süzgeç yardımıyla süzülür.

Salçalar suyla eritilip tencereye eklenir.

En son 2 bardak sıcak su eklenir.

Tencere ocağa alınıp hiç karıştırmadan ağır ateşte pişirilir.

Patlıcanlar yumuşayınca tuz ve pul biber eklenir ve ocaktan alınır.

MEFTUNE YEMEĞİ YANINA NE GİDER?

Meftune yemeğinin yanına sade bulgur pilavı veya şehriyeli pirinç pilavı yapabilirsiniz.

Yanına semizotlu salata veya bir kase yoğurtla yemeğinizi afiyetle yiyebilirsiniz.

Afiyete olsun.