Aylar önce Diyarbakır’dan Mardin’e giderken, Çınar’a varmadan yolun hemen sağında özel bir mülkiyete ait bir istinat duvarının çöktüğüne şahit olmuştum. Karayoluna savrulan taşlar araçlara çarpmış çok şükür ki can kaybı yaşanmamıştı. Mardin’den dönüş oldu, günler sonra bu kez istikamet Batman’dı. Aradan bir hafta geçmesine rağmen istinat duvarının enkazı olduğu gibi yerinde duruyordu.

Şimdi benzer bir manzara Yenişehir İlçesi’ne bağlı Şehitlik Semti’ndeki Yaradanakul Caddesi’nde yaşanıyor. Hatırlayanlar bilir. Ulusal tv kanalları, 16 Mart 2019 tarihinde güvenlik kameralarına yansıyan Yaradanakul Caddesi’ndeki istinat duvarının çöküntüsünden 3 kadının kıl payı ölümden kurtulduğu haberini verdi. Görüntülerde, 3 kadın kaldırımda yürürken aniden duvar yıkılıyor. 3 kadından biri koşarken istinat duvarından kopan taş parçalarının ayağına isabet etmesi sonucu yaralanıyor.

Mehmet Akif Ersoy Bulvarı’nda bulunan Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü Binası ile bitişiğindeki İmam Hatip Lisesi’ni birbirine bağlayan bu istinat duvarı, aradan 85 gün geçmesine rağmen henüz kaldırılmış değil. Enkazın kaldırım üzerinde olması ve bulunduğu yerin çift yönlü trafiğe açık olması, kazalara adeta davetiye çıkarıyor. Yayalar, enkazın bulunduğu yere gelince caddeye inip 50 metre yürüdükten sonra tekrar kaldırımdan yürümek zorunda kalıyor. Çevrede bulunan esnaflar, kazalara davetiye çıkaran enkazın kaldırılmasını ve çökme ihtimaline karşı duvarda güçlendirme çalışmasının bir an önce yapılmasını istiyor.

Olaydan sonra sadece İmam Hatip Lisesi’nin duvarının üzerindeki demir parmaklıklara “Dikkat! Yıkılma tehlikesi var. Burada oturmak yasaktır” yazısı asılmış.

Düne kadar tablo böyleydi. Güneydoğu Ekspres Gazetesi olarak bu konudan haberdar olup olunmadığı konusunda Yenişehir Belediye Başkanı Sayın Belgin Diken’i aradık. Sayın Diken, konuyu bizden öğrendi ve sağ olsun aynı saat içinde enkazın bulunduğu bölgeye ekipleri gönderip uyarıcı şeritlerle çembere aldı ve görüntüleyip fotoğrafları gazetemize gönderdi.

Peki bu tedbir yeterli mi? Elbette hayır. Bu enkaz kazaya, yaralanmaya, ölümlere davetiye çıkarıyor! Sayın ilgili, görevli ve yetkili makamlar; lütfen bu istinat duvarını oradan kaldırın?