Mercimek köftesi, Diyarbakır’da misafir davetlerinde, gün sofralarında her zaman yerini koruyan, tabiri caizse modası hiç geçmeyen favori tariflerdendir. Büyük-küçük herkes mercimek köftesini sever.

Gerekli Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek

1,5 su bardağı ince köftelik bulgur

1 baş kuru soğan

1 demet maydanoz

2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

1 demet taze soğan

2 yemek kaşığı salça (biber ve domates salçası karışık kullanabilirsiniz)

3 su bardağı su (gerekirse yoğurma aşamasında biraz daha eklenebilir)

Yeteri kadar tuz

Kimyon

Pul biber

Karabiber

Yapılışı:

Mercimek köftesi yapmak için mercimekler yıkanır ve uygun bir tencereye alınarak, üzerini 3 su bardağı su ilave edilir. İyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. Suyunu çekince bulgur içine atılır ve yarım saat kadar tencerenin kapağı kapalı olarak bekletilir.

Ayrı bir tavada ince kıyılmış soğan, sıvı yağda hafif pembeleşene kadar kavrulur, içine salça ilave 1-2 dakika daha kavrularak ocaktan alınır.

Yarım saat dinlenen mercimeklere kavurduğumuz salçalı soğan eklenir ve el yakmayacak bir sıcaklığa geldiğinde güzelce yoğrulur.

İyice karışan köfte harcına tuz ve baharatlar ilave edilerek tekrar yoğrulur.

Son olarak ince kıyılmış maydanoz, ince kıyılmış yeşil soğan ilave edilir. Malzemelerin güzelce karışması sağlanır.

Köfte harcı biraz soğuduktan sonra bütün malzemeler el ile yoğrularak yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır. Köftelere şekil verilerek, marul veya roka yaprakları üzerine dizilir.

Mercimek köftesi püf noktaları:

Köfte harcını güzel bir şekilde yoğurarak malzemelerin birbiri ile özleşmesini sağlamalısınız. Tencerenin içerisine bulguru ekledikten sonra ocağın altı kapalı bir şekilde dinlendirmelisiniz. Eğer mercimek köftelerinizin hepsini tüketemediyseniz üzerini streçleyerek, ertesi güne saklayabilirsiniz. Burada önemli olan üzerini kapalı tutmanız, aksi halde açıkta kalan mercimek köfteleriniz kuruyacaktır. Afiyet olsun…