HABER / Mehmet Rumet Soylu

17-19 Ekim tarihleri arasında Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde başlayan foruma, İran, Irak ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinden çok sayıda konuk, belediye başkanları, sivil toplum örgütleri, ekoloji hareketleri, aktivistler, araştırmacılar ve yerel temsilciler katıldı. Forum, Mezopotamya’daki su varlıklarının korunması ve su hakkı mücadelesi çerçevesinde üç gün boyunca sürecek.

“SU SİLAH DEĞİLDİR”

Forumun açılış konuşmasını yapan Hazırlık Komitesi’nden Fatih Şahin, forumun özellikle Dicle ve Fırat nehirleri ile Van Gölü’nde yaşanan ekolojik yıkımlara odaklanacağını söyledi.

Açılışta konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, suyun bir silah olarak kullanılmasına dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Birinci forumda 'Su silah değildir' dedik. Geçen altı yılda doğa ve su üzerinde çok fazla oynadılar; ama hala suyu bir silah olarak kullanıyorlar. İnsanlığın başlangıç noktası Mezopotamya’dır. Bugün de su, yaşamı ve emeği şekillendiren bir araç olmaya devam ediyor."
Hatun, Mezopotamya’nın 12 bin yıllık uygarlık tarihine dikkat çekerek, suyun bilinçli kullanılmasının önemine şöyle vurgu yaptı:
"Şu an için ismi konmasa da bir 3. Dünya Savaşı var ve bu savaşın ana sebebi su. Suyun tüketimini kontrol altında tutmalı, toprak sulamasını bilinçli yapmalıyız. Su yaşamdır, yaşamı koruyalım."

Su Formu1

KAPİTALİZME KARŞI SU MÜCADELESİ

DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, suyun kapitalist sistemin en büyük hedeflerinden biri olduğunu belirtti. Zazaca konuşan Uçar, şunları söyledi:
"Bizim birinci görevimiz, su kaynaklarımızı kapitalizmin saldırılarına karşı korumaktır. Mezopotamya, yaşamın ve tarımın başladığı topraklardır. Suyun özgürlüğü, halkların özgürlüğüdür. Türkiye, İran, Irak ve Suriye, Mezopotamya’nın suyunu kontrol ediyor. Türkiye’de 862 barajın yüzde 60’ı Mezopotamya’dadır. Suya sahip çıkmak, doğayı ve yaşamı korumaktır."

Diyarbakır, sağanak yağmura teslim!
Diyarbakır, sağanak yağmura teslim!
İçeriği Görüntüle

Uçar, su politikalarının barışın temel unsuru olduğuna dikkat çekerek Rojava ve Tışrin Barajı örneğini hatırlattı. Uçar, "Savaşlar, suyun gerektiği gibi kullanımını engelliyor. Doğayı ve suyu korumak bir devrimdir" dedi.

Su Formu2

SU, TÜM EKOSİSTEM İÇİN HAYATİ

Mezopotamya Su Ekoloji Hareketi üyesi Derya Akyol, suyun yalnızca insan yaşamı için değil, tüm ekosistem için hayati olduğunu vurguladı. Akyol, "Su, tüm canlıların yaşam kaynağıdır. Ekosistemin sağlıklı devam etmesi suya bağlıdır. İnsanlık, doğayla uyum içinde yaşamaktan ve su kaynaklarını korumaktan geçiyor" dedi.
Forumun ikinci oturumu basına kapalı olarak devam ediyor. Etkinlik boyunca akademisyenler, aktivistler ve araştırmacılar su sorunlarını tartışacak, çözüm önerileri geliştirecek.

Muhabir: Mehmet Rumet SOYLU