Son dönemlerde Millet İttifakı tarafında yaşanan gelişmelere koşut olarak CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun verdiği demeçler ve ortaya koyduğu tavırlar kendisinin Millet İttifakı’nın 2023 seçimlerinin adayı olarak göstermektedir. Esasen Kemal Kılıçdaroğlu da son bir yıldır yaptığı politik hamleler onun adaylığının malumun ilanı gibi değerlendirilebilir. Önemli oranda kurulmasına ve geliştirilmesine katkı yaptığı 6’lı Masa bileşenleri bu konuda itirazları sönmüş gibi, son sürecin emareleri bunu ortaya koyar nitelikte.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem üzerinde anlaşmış bulunan 6’lı Masa’nın Kılıçdaroğlu’ndan sonraki en güçlü isim olan İYİ Parti Lideri Meral Akşener, daha önce yaptığı açıklamada, kazandıkları taktirde, yeni sistemin başbakanlığına aday olduğunu ortaya koymuştu. Bu duruma bakılırsa, ittifak için en güçlü aday CHP Lideri Sayın Kılıçdaroğlu’ndan başka bir isim yok gibi ki, onun haricinde dışarıdan aday bulma girişimleri somut bir hal alırsa dahi, bu, hem muhalefet için hem sosyal-demokrat kesim için bir felaket olacaktır. Masa’nın bütün bileşenleri bu tehlikeyi görüp ona göre politik tutum geliştirip ortaya koymaları kendileri için hayra yorumlanabilir.

HDP’ye Neden Yüklenmedi?

Hatırlanacağı üzere bir süre önce CHP meclisin olağanüstü toplanması için çağrıda bulunmuştu.Cumhuriyet Halk Partisi, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti görüşmek üzere TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırmıştı. Genel Kurulun çalışabilmesi için yeterli çoğunluğun sağlanması gerekiyordu ki, bu çoğunluğa ulaşılamadı. Zira, AK Parti, MHP ve HDP CHP’nin bu çağrısına yanıt vermedi.

Çoğunluğun sağlanaması üzerine CHPlideri Sayın Kılıçdaroğlu bazı açıklamalarda bulunarak iktidarı hedef aldı. AK Parti ve MHP’yi adeta topa tutarken, kurula katılmayan HDP’yi es geçti, deyim yerindeyse. PekiHDP’nin adını neden ağzına almadı Sayın Kılıçdaroğlu? Elbette kafasında bir seçim planı var ki, bu plan kapsamında HDP’nin yeri büyük. Muhalefetin 2023’ten zaferle çıkabilmesi için mutlak surette HDP’nin oylarına ihtiyacı vardır. O nedenle Kemal Bey, HDP aktörlerini ve onun tabanını, küstürmemek veya kızdırmamak adına kritik durumlarda bu partiye eleştirilerde bulunmayı düşünmüyor. Bu durum, elbette 2023’e gidilen yolda güçlü bir aday olarak görülen Kemal Bey için normaldır ve buna bakılırsa adaylığının hala diri tutulduğu söylenebilir.

Genel olarak da seçim tartışmalarının giderek kızıştığı, politik dilin an be an gerildiği bir dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hemen hemen her açıklamasına cevap veren bir CHP lideri vardır. Sıkça sayın Erdoğan’a cevap veren bir Kemal Kılıçdaroğlu vardır ki, adeta kendisini 2023 Seçimleri adaylığı için günden güne şartlandırmaktadır. Türkiye’nin karşısına adaylık için psikolojisini günden güne hazırlayan bir Kılıçdaroğlu vardır ki, Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan da ona her fırsatta yüklenmeye devam ediyor. Örneğin Sayın Erdoğan, İYİ parti Lideri sayın Akşener’e yönelik eleştiri dozunu pek yükseltmiyor, ama Kılıçdaroğlu’na yönelik tutumu böyle değildir.

Bütün bunlara bakılırsa sanki 6’lı Masa’nin diğer bileşenleri Sayın Kılıçdaroğlu’nun adaylığını giderek kabullenişe benziyorlar. Belki Ahmet Davutoğlu’nun ‘egosu’ veya Ali Babacan’ın !Babacanlığı’ Kılıçdaroğlu’nun adaylığına sıcak bakmıyorlar ama onlar için de başka çareler yok gibi. Onlar tek başlarına Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde pek bir anlam ifade etmezler; ancak ittifaklar dahilinde bir değere sahip olabilirler. Nitekim muhalefeti temsil eden Millet İttifakının tabanı tarafından tanınmaları Kemal Kılıçdaroğlu’nun politik girişimleriyle mümkün olmuştur. Örneğin 6’lı Masa’yadahil olmaları önemli oranda CHP Liderinin siyasi hamleleri sonucu somut bir ifade kazanmıştır. Tabi bu durum, hem Davutoğlu’nun hem Babacan’ın muhalif değerlerine bir katkı olarak nitelenebilir.

Özetle, muhalif bileşenleri, hep iddia ediliyor ya, arka akıl farklı bir stratejiye ihtiyaç duymazsa Millet İttifakının 2023 Seçimleri için adayı CHP Kemal Kılıçdaroğlu’ndan başkası olmayacak gibi. Ancak muhalif bileşenler arasında çatırdamalar baş gösterirse yeni hamlelerle kamuoyunun karşılaşması mümkündür. Belki bundan ötürü Millet İttifakının adayı hala açıklanmıyor. Yoksa Kemal Bey’e kalsaydı, Sayın Cumhurbaşkanı adaylığını açıkladığı günün ertesinde o da adaylığını açıklayacaktı. Demek ki hala bu konuda kaygılar giderilmiş değil.

Saygıyla…