Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılı gelir ve yaşam koşulları araştırması bölgesel sonuçlarını açıkladı.

Ortalama yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirinin en düşük olduğu iller 13 bin 441 lirayla "Mardin, Batman, Şırnak, Siirt" oldu. Kimileri çoğu zaman ironi olarak yazıyor sık sık görüyorum. Coğrafya kaderdir bizim ki kaderi geçmiş keder halinde artık. Ülkenin en verimli topraklarına turizm alanlarına, su kaynaklarına, değerli madenlerine sahip olacaksın ve son dört payına düşen. Alın yazısından öteye geçmiş hallerimiz.

Dört şehre bir bakın. Petrol şehri Batman, Dicle’ye yol veriyor topraklarından, Siirt yeşil altın fıstık Botan Çayı vs vs, Şırnak kömürü 27 ili ısıtıyor sanayisini ayakta tutuyordu, Ortadoğu’ya açılan tek kapı ihracat, Mardin taşın ve tarımın şehri, bor madeni, tarih kültür. Ben içim cız ederek okudum sıralamayı. Ve son yıllardaki yolsuzluk vs vs adı en çok anılan illeri de düşündüm. En çok halka ulaşamayan yatırımları bütçeleri, bu pandemi de elektriği kesildiği için suyu olmayan köyleri. Aklıma binlerce soru takıldı bu kederi ve kaderi kendine layık gören yine biz miyiz dedim kendime. Yoksulluk ve yoksunlukla mücadeleyi sadece kendine reklam olarak görenlere sözüm. Var mı bir fikriniz? Bu illere çok gelip gidip çok yazıp çok söyleyenler. Yoksa bu kader ve keder işinize mi geliyor söylenmek mızmızlanmak için.

Ben utandım siz çok bilir, çok düşünürsünüz hadi düşünüverin bu keder ve kaderden kurtaralım şehirlerimizi. Yoksa son dörtte kalması şehirlerimizin, yoksulluğun tokat gibi patlaması daha mı kullanışlı sizin için. Öyle ya ne kadar keder o kadar malzeme. Kimin umurunda halkın yetmediği yetişemediği iki ah ederiz unuturuz nasıl olsa yoksulluk baki.