İnsanlık çok zor günler yaşıyor. Salgın tüm dengeleri altüst etmeye devam ediyor. İşte böylesine bir ortamda Müslümanlar en kutsal aylarını Ramazan’ı karşılıyor. Ramazan Müslümanlar için çok şey ifade ediyor. Bu kutsal ayın yarattığı atmosfer ile Müslümanlar daha hoşgörülü, daha yardımsever, daha fazla ibadet yaparak 11 ay unuttukları veya ihmal ettiklerini bir nevi yeniden hatırlıyor.

11 ayın sultanı Ramazan geldi, hoş geldi. Her geçen yıl bu kutsal aydaki ibadetlerin yanı sıra, süre gelen gelenek ve görenekler gelişen teknoloji ile birlikte sanallaşan bir hal alıyor. Her dost sohbetinde geçmişteki Ramazanlar mazi olarak anılıyor. Her geçen gün insani değerler yavaş yavaş yok oluyor. Salgında bunun tuzu biberi oldu. Hele bakın şu insanlığın haline…

-Bir yandan artan yoksulluk, diğer yandan servetine servet katanlar.

-Bir yandan aşı bulamadığı için ölenler, diğer yandan hangi aşıyı yapacaklarına karar veremeyen zenginler.

-Bir yandan özel araçlar hatta özel helikopterlerle şehir içi seyahat edenler, diğer yanda toplu taşıma araçlarında balık istifi seyahat etmek zorunda kalanlar.

-Bir yandan insanlar aç açıkta kalmasın diye her alanda üretim yapmak zorunda olanlar, diğer yanda salgını fırsata çevirerek, emek sömürüsünü daha da arttıranlar.

-Bir yandan turizm sezonunu düşünenler, bir yandan aç kalmamak için ölümüne çalışmak durumunda olanlar.

-Bir yanda icralar, iflaslar ve kapanan işyerleri sonucu yaşanan aile faciaları, diğer yanda oturdukları yerden sanal ortamda kazananlar.

-Bir yanda salgına rağmen savaş isteyip çıkar elde etmek isteyenler, diğer yanda barış için yanıp tutuşanlar.

-Bir yandan birkaç maaş alanlar, diğer yandan işsiz kalan milyonlar.

-Bir yandan yanlış karar aldıkları için halklarından özür dileyen yöneticiler, diğer yandan başarı hikayesi uyduranlar.

-Bir yandan salgını ciddiye alan ve canla başla çalışan bilim insanları, diğer yandan koltuk peşinde koşan bilim insanları.

-Bir yandan salgını kullanan liderler, diğer yandan halkları için en iyisini yapmaya çalışan liderler.

-Bir yanda her zamanki gibi ihtişamlı iftar ve sahur sofrası kuranlar, diğer yandan sofrasına kuru ekmek bırakamayanlar.

-Bir taraf da kaybettiklerine ağlayanlar, diğer tarafta mezar üstlerinde tepinenler.

Dünyamızda sıradan insanlar çok zor durumda. Müslümanlar için bu Ramazan her zamankinden daha da zor geçecek. O nedenle dinimizin öngördüğü değerlere dönelim. Komşusu açken tok yatmayalım. Fitre ve zekatlarımızı gerçekten hak edenlere ulaştıralım. Bir elin verdiğini diğer elin görmemesine özen gösterelim. Dayanışma içinde bir Ramazan geçirelim. Ne dersiniz?

Sevgiyle kalın.