Türkiye'de ilk Koronavirüs vakasının 11 Mart'ta görülmesiyle ertelenen ligler, alınan tedbirle yeniden başladı. Maç öncesi testler, stadyumdaki önlemler, seyircisiz maçlar derken liglerde artık son haftalara yaklaştık. Tabi yukarda ligler şekillenirken alt liglerde neler oluyor, şampiyonluklar, Play-Off, küme düşme hattı, yani liglerin nasıl tescil edileceği konusu henüz cevaplanmamış sorular arasında.

Amedspor'un da bulunduğu ve kararın beklendiği alt liglerde kararın 1-2 gün içerisinde açıklanması beklenirken, yukarda ise son haftalarda şampiyonluk ve küme düşme adayları şekillenmeye başladı. Alt liglere ve Amedspor'un durumuna değinmeden önce biraz üst liglere göz atalım.

Süper Lig'de virüsten en çok etkilenen takım elbette ki Galatasaray oldu. İkinci yarıya iyi başlayan Galatasaray virüs sonrası seyircisinden ve sakatlık yaşayan futbolcularından mahrum kalınca, bu seneki şampiyonluk umudu sona erdi. Son 4 haftaya girilirken, ilk 2 sıra sürpriz olmazsa belli oldu diyebilirim. Kim şampiyon olacak tahminime gelince fikstür avantajından dolayı Başakşehir’i görüyorum. Trabzonspor'un fikstürde Başakşehir’i takip etmesi son haftalarda onlar için sıkıntı yaratabilir. Küme düşme adayları için alt sıralardan Kayserispor'un kurtulacağını Çaykur Rizespor, Yeni Malatyaspor ve Ankaragücünün düşeceğini düşünüyorum.

Peki, TFF 1. Lig'de son durumlar ne bir de ona bakalım.

Lig'de son 2 büyük haftaya girilirken Hatayspor büyük bir sürpriz olmazsa Süper Lig'e yükseldi diyebiliriz. 2'nci olarak çıkacak takım için büyük bir mücadele var. Adana Demirspor bu hafta sahasında Altay ile berabere kalarak, elindeki çok büyük avantajı kaybetti.

Yıllardır Süper Lig hasreti çeken mavi şimşekler avantajı Erzurumspor'a kaptırdı. Yine de 1. Lig son dakikaya kadar çekişmelerin süreceği bir lig olarak heyecanını yaşatacaktır. Bu ligden Adanaspor ve Eskişehirspor'un da ikinci lige düştüğünü hatırlatalım. Son ve en büyük aday ise Osmanlıspor gibi görünüyor.

Geldik alt liglere. Asıl meselenin büyüğüne. Büyük mesele diyoruz çünkü, TFF'de işin içinden çıkamadı. 2. ve 3. liglerin temsilcileriyle bir araya gelen TFF kulüplerin yüzde 90'ının hem fikir olduğu ligler oynanmasın kararını hiçe sayarak, liglerin 18 Temmuz’da başlayacağını duyurmuştu. Daha sonra gelen tepkilerden sonra müsabakaların oynanmamasına karar verdi. Karar verdi vermesine ama nasıl tescil edildiğine dair bir açıklama olmadı. Lig liderlerinin doğrudan şampiyon ilan edilmesi beklenen bir kararken, özellikle Play-Off ve küme düşme hattındaki takımlar için tesciller nasıl olacak herkesin cevap beklediği bir başka soru olarak gündemdeki yerini korudu.

Oynanmalı mı, oynanmamalı konusunda sıralayabileceğimiz onlarca haklı ve ya haksız maddeler olabilir, fakat herkesi memnun edecek bir karar çıkmayacağı kesin. Alınan kararlardan bazı takımlar avantaj sağlarken bazı takımlarda mağdur olabilecek. Lig liderleri liglerin bu şekilde tescil edilmesini beklerken Play-Off mücadelesi ve küme düşme hattında olan takımlar için işler daha karışık.

Bunlardan tabi bizim için en önemlisi de Amedspor'un durumu.

Ligde bu sezon oldukça sıkıntılı günler geçiren, ekonomik olarak ayakta kalmakta zorluk çeken ve bu zorlukların da sahaya yansımasıyla ligde 28 hafta sonunda küme düşme hattında olan Amedspor için verilecek karar oldukça önemli.

Son 6 haftaya girilirken liglerin ertelenmesi Amedspor'a birkaç ay tozları halının altına süpürme fırsatı verdi. Ligler devam etseydi 6 haftalık fikstürle Amedspor'un işinin oldukça zor olduğunu ve küme düşmesinin maalesef çok yüksek olduğunu söyleyebilirim.

Ekonomik çöküntü bir olağanüstü kongre kararı aldırsa da, bu kongre'de ertelenerek krizin daha da büyümesine neden olacak gibi görünüyor.

Kulübün hiçbir gelirinin olmaması, ekonomik olarak çöküşte olması TFF'nin alacağı kararı ne kadar sevinçle ve ya üzüntüyle karşılamamız gerektiğini de bizlere sorgulatması gerekir.

Artık kulüpte bir gelecek planlaması yapılarak kurtuluşunun kümede kalmak değil, alt yapılara önem vererek doğru yapılanmayla kulübün geleceğini oluşturmak düşüncesinin hakim olması gerektiğine inanıyorum.