Her yemeğin bir ismi ve her ismin de bir hikayesi var. Diyarbakır’da çok çok eski yıllardan beri süregelen ve baharın gelişinin kutlandığı bir nevi Hıdırellez şenliği olan Cigaret (Ciğer ve Et) Şenliklerinde en çok yapılan yemeklerden birisi de nergizlemedir.

Aslında bir nevi salata olan bu güzelliğin adı ise yıllar yıllar öncesinden geliyor. Dicle Nehri kıyısında yer alan Hevsel Bahçelerinde çalışan ve görevleri ot toplamak olan Aşefçi kadınların, topladıkları maydanoz ve yeşil soğanlarla, haşlanmış yumurtayı karıştırarak yaptıkları salata o kadar beğenilir ki her gün bu salatadan yapmaya başlarlar. Ama aralarında bu salatayı en güzel yapan güzel kızın adı da Nergiz’dir. O yüzden de bu salata Nergizleme adını alır. Kadınlar artan salataları da kuşlar yesin diye bahçede bir kenara dökerler, oradan da gel zaman git zaman sarı renkli, mis kokulu bir çiçek çıkmaya başlar, işte o çiçeğin adı da Nergiz olur.

Malzemeler:

2 adet yumurta

1/2 demet maydanoz

4 dal taze soğan

1 adet kuru soğan

2 dal taze nane

1 çay kaşığı (silme) tuz

1 çay kaşığı (silme) pul biber

1/2 çay kaşığı (silme) karabiber

Püf Noktası:

Nergizlemenin en önemli püf noktası yumurtaları çok iyi haşlamak ve tamamen katı olmalarını sağlamak. Bir diğer önemli nokta ise kullanacağınız malzemelerin taze olması.

Nasıl Yapılır?

Yumurtaları bir kaba alıp üzerlerini geçecek kadar su koyun. Ocağın altını açın ve tamamen katı olmaları için yaklaşık 7 dakika pişmeye bırakın.

Yumurtalar haşlandıktan sonra soğumalarını bekleyin. Kabuklarını soyun ve küp küp doğrayıp bir kenara alın.

Derince bir kabın içerisine yeşil soğanı, kuru soğanı, maydanozu ve naneyi çok ince ince olacak şekilde doğrayarak alın.

Baharatlarını da ekleyip güzelce harmanlayın.

Doğradığınız yumurtaları da ekleyip, yumurtaları dağıtmamaya özen göstererek karıştırın ve bir servis tabağına alıp servis edin.