İnsanlık tarihinde zorbalığa karşı en eski direniş ve başkaldırı sembolüdür Newroz. Tarihin derinliklerinden günümüze kadar ulaşan Newrozun ortaya çıkış temelinde köleliğe karşı durmak vardır. Bunun içindir ki sömürücü egemen sınıflar bu günden korkup, nasıl yapsak da Newroz’u yasaklasak arayışlarına girmişlerdir. Baskı ve tehditler ortalık yerde dolaşır durur.  Lakin! Dünyanın neresinde zorbalık, hakikat yenebilmiş ki?

21 mart sabahı Diyarbakırlılar, kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı otobüslerin Newroz alanına sefer gerçekleştirmemesinden dolayı vatandaşlar gruplar halinde Newroz alanına yürüdü.

Newroz Parkının kontrol noktalarında sabah erken saatlerinde uzun kuyruklar oluştu. “Dem demaserkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)” şiarıyla binlerce kişi sabah saat 10:00 da alana girmeye başladı. Diyarbakır'da coşkuyla başlayan Newroz günü, yollarda renkli görüntülere de sahne oldu. Yöresel kıyafetlerini giyen vatandaşlar Newroz alanı renga renge bürüdü.

Polis arama noktalarında HDP bayrakları içeri alınmazken bu duruma tepki gösteren vatandaşlar "HDP onurumuzdur" sloganlarıyla tepki gösterdi.

Alanda “Newroz barış, özgürlük, birlik ve özgürlüğü haykırmaktır”, “Kadın kırımına karşı yaşamı ve özgürlüğü savunuyoruz”, “İnkara, savaşa, sürgüne karşı Kawa’nın direniş ruhudur”, "Eş Başkanlık mor çizgimizdir" pankartları asılırken, 9 dilde Newroz kutlaması ise dikkat çekiciydi.

Newroz Caddesi’nden Newroz alanına gitmek isteyenler kontrol noktalarındaki aramaların uzun ve ağır gerçekleşmesi nedeniyle girmekte zorluklar yaşandı, Kontrol noktasında binlerce kişi birikmesi kitlede öfkeye neden oldu.  Uygulamayı protesto eden gençler, tepkilerini sloganlarla dile getirdi. binlerce yurttaş da newroz alanına giremedi.

Newroz Tertip Komitesi adına ilk olarak konuşan HDP Diyarbakır İl Eş başkanı Zeyat Ceylan, alanı selamlayarak, “Newroz 2600 yıllık direniştir. Biz bu görüntüye minnettarız, çok yaşa Amed. Diyorlar ki iradelerini kıracağız, irademizi kıramazlar işte Amed, işte irade. Newroz, kültür, kimliktir, newroz irademize sahip çıkma günüdür” dedi.

Miting alanının tam ortasında bulunan Newroz ateşini anneler tutuşturdu. Bu an aynı zamanda coşkunun doruklarda seyrettiği an. Burada selfi yapanlar, ateşin gözüne gömülenler, ayrılmak istemeyenler ile dost düşman herkese bizler ölmedik buradayız demekteler. Şimdi sormak gerekir acaba Ortadoğu’nun kaç yerinde böylesine kitlesel ve coşkulu gösteriler gerçekleşmekte?

Geçmiş yıllarda; Newroz, kah bayram havasında geçti. kah barış mektuplarının okunduğu kitlesel politik alana dönüştü. Kah ta direniş alanına. Kürt özgürlük mücadelesinin kalbi durumundaki Diyarbakır Newroz’unda bu gerçeklik bir gün daha güneş misali karanlığı parçalayarak tarihteki yerini aldı. Kürt halkı hayatta kalabilmek için korkuyu kendine yasaklamış. Böyle olunca da korku gidip egemenleri sarmalamış.

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden Ahmet Türk, Newroz'un baharın habercisi olduğunu belirterek, "Kafkasya ve Ortadoğu kutlanıyor. Newroz Kürtler için direniş günüdür. Kürt halkının günü gün be gün yükseliyor. Yüzlerce Kürt siyasetçi zindanlarda tutuluyor. Onların zindanlarda da direndiğini biliyoruz ve onları selamlıyoruz. Kürt siyasetçilerine de seslenerek, “Artık bir araya gelmenin zamanıdır” dedi.

Ahmet Türk’ün konuşmasının ardından etkinlik Servet Kocakaya konseriyle devam etti.

Diyarbakır Newroz’unda konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, , HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk’te birer konuşma yaptı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı’nın mektubu okundu.

Newroz kutlamalarında 'polise taş atma, yasaklanmış örgüt simgelerini taşıma, yasa dışı slogan atma ve polise mukavemet iddialarıyla 298 kişinin gözaltına alındığı, 'çıkan olaylarda' 15 polisin de hafif şekilde yaralandığı belirtildi.

AmedNewroz’u özgürlük, barış ve demokrasi mücadelesinde yeni bir umut oldu. Umudumuzu diri tutan herkesin önünde saygı ile eğiliyoruz…