Yazar Mehmet Ali Vurmak’ın Dionysos Yayınlarından çıkan yeni romanı “Ölülerin Karanlığı” raflardaki yerini aldı. Kitap 347 sayfa. Romanın ismi her ne kadar korku-gerilim türünü çağrıştırsa da aslında öyle değil. Roman sosyal olaylar üzerinden kurgulanmış, Ortadoğu coğrafyasında hiç bitmeyen ölümler ve katliamlar referans alınarak ilerliyor. Metnin ana teması, yıllar önce kaybolan kaçakçı babası XalitMiro’yu arayan Bedirhan’ın başına gelenleri konu ediniyor. Okur bu yolculukta o coğrafyada yaşayan insanların çilelerine tanıklık ediyor.

Mehmet Ali Vurmak’ın kalemi güçlü, insan ve doğa mücadelesini, insanın zor koşullarda dayanma gücünü, yer yer geriye dönüş hikâyeleriyle çok iyi anlatıyor.

Hakkari’ye yakın bir bölgede boşaltılmış, terk edilmiş bir köyde annesiyle yaşayan Bedirhan, babasını hiç görmemiştir.  Yirmi yıl önce, daha o doğmadan, babası kaçakçılık yapmak üzere ayrılmış ve bir daha geri dönmemiştir.  Annesi ölünce Bedirhan, babasını bulmaya karar verir ve sınırı geçerek iz sürmeye başlar. Bu arada başına çeşitli talihsizlikler gelir. Daha sonra yöreyi çok iyi bilen ve kayıp kızını arayan Reşo ile yolları kesişir. 

Birlikte yola düşerler, birlikte iz sürmeye başlarlar.  Yer yer gerilim sahneleri olsa da roman, Ortadoğu coğrafyasında yaşamın güçlüklerine dikkat çeker. Her satırda ölümün ucuzluğu, katliamların insanlarda yarattığı travmayı hissedebiliyor okur. Aynı zamanda okur, Reşo ve Bedirhan’la Ortadoğu kırsalında tedirgin bir yolculuğa da çıkıyor.

Ölülerin Karanlığı isimli romanda yazarın güçlü kalemi her satırda hissedilse de kitaptaki yazım hatalarının çokluğu metni az da olsa gölgeliyor. Bu da yayınevinin bu konudaki eksikliğinden kaynaklanıyor olsa gerek.

Buna rağmen Ölülerin Karanlığı, keyifle okunacak bir roman olma özelliğini çoktan hak etmiş diyebilirim.

Yazar Mehmet Ali Vurmak’tan daha başarılı, daha güçlü romanlar okuyacağımıza olan güvenim tamdır. Yazarın kendine has bir dil ve edebiyat duruşunu en kısa zamanda oluşturacağına inanıyorum.

Edebiyatsever dostların yazar Mehmet Ali Vurmak’ın kalemiyle bir an önce tanışmalarını ümit ederim.

Yazara edebiyat yolculuğunda başarılar dilerim.