Kuruş hesabı yapan herkes hatırlayacaktır, yeni yıla zam yağmuru altında girmiştik. Enflasyon, Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre Ocak 2022’de yüzde 49, Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göre ise yüzde 114 çıkmıştı. Neredeyse tüm çalışanların asgari ücretle geçindiği ülkemizde, gözler doğal olarak asgari ücret zammına çevrilmişti. Nihayetinde müjde açıklanmış asgari ücrete yüzde 50 zam yapılarak net 2 bin 825 liradan, net 4 bin 253 liraya yükseltilmiştir.

Neredeyse her türlü ürünün ve malın en az yüzde 100’ün üzerinde arttığı o gün halaya duran bir grup, bugün aynı sahneyi oynamaktan geri kalmadı. Neyse biz konumuza dönelim. Gel zaman git zaman asgari ücrete yapılan yüzde 50’lik zam çoktan buhar olup uçtu. Dolayısıyla seçimin yaklaştığı şu günlerde asgari ücrete yeni zam gündeme getirildi ve yeni müjdenin altyapısı bir ileri, iki geri hazırlandı.

Fakat öncelikle halledilmesi gereken başka bir konu vardı. Öncelik milletin-vekillerinindi. Çünkü sayın vekillerimiz çok zor durumdaydı, geçinemiyorlardı. Danışmanlarına bile borçlanmışlardı. Birkaç kilogram et yerine yarım kilogram et yemeye başlamış, kiloyla domates, salatalık alamaz duruma gelmiş, seçmenlerine mahcup oluyorlarmış. Ee durum böyle olunca öncelikte tabi ki onların olmalıydı.

Öyle de oldu. Hukuk, demokrasi, haksızlık, yolsuzluk, yoksulluk, rüşvet ve benzeri kamu yararı olan birçok konuda günlerce kafa patlatan ve karar vermek için liderlerinin işaretini bekleyen sayın vekillerimiz, kendileri söz konusu olunca işi şipşak bir dakikada bitiriverdiler. Sayın vekillerimiz bir dakika da okunup oylanan teklifle maaşlarını 40 bin liradan 56 bin liraya yükseltti.

Ayrıca verilen önerge ile TBMM başkanları ve başbakan emekli aylıkları 126000 gösterge; emekli cumhurbaşkanı yardımcısı, bakan ve milletvekili aylıkları 115225 gösterge üzerinden ödenmesi de sağlandı. Böylece mevcut memur maaş katsayısına göre eski meclis başkanları ve eski başbakanların emekli aylıkları 29 bin liraya, eski bakan ve emekli milletvekillerinin maaşları ise 18 bin liradan 27 bin liraya yükseldi.

Ne diyelim; bizim için gecesini gündüzüne katan, milyarlarca lira harcayan, geçmişten günümüze fedakarca çalışan milletin-vekillerine helali hoş olsun. Afiyetle yesinler. Hatta bence maaşlarına yılda iki kez zam yapsınlar. Çünkü ülkenin şartları ortada, geçim zor.

Milletin-vekillerinin işi hallolduktan sonra sıra emekçiye gelmişti. Masada iktidara yakınlığıyla bilinen Türk-İş vardı. Türk-İş asgari ücret zammı öncesi Haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Türk-İş, ‘Yoksulluk sınırı 20 bin 313 lira, açlık sınırı ise 6 bin 391 lira’ dedi. Dedi de buna rağmen yüzde 30 zam alabildi. 1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olmak üzere asgari ücret brüt 6 bin 471, net 5 bin 500 lira oldu. Böylece zam işi önce vekile, sonra emekçiye şeklinde çözüldü.

Bu arada MetroPOLL araştırma bir anket yaptı. Anketin konusu TÜİK’e güven konusuydu. Ankete katılanların yüzde 69'u TÜİK yerine bağımsız araştırma kuruluşu ENAG'ın rakamlarına güvendiğini açıkladı. AK Partililerin yüzde 42,6'si TÜİK'in açıkladığı yüzde 74 yıllık enflasyona, geriye kalan yüzde 45,8'inin ise ENAG'ın açıkladığı yüzde 160’lık enflasyona inandığını belirtti. AK Partililerin yüzde 11,5’i ise fikir beyan etmedi.

Sevgiyle kalın.