Aşiretlerin iskanı ve ıslahı konularında daha önce birçok bölgede yaptığı çalışmalarla tecrübe kazanan Kurt İsmail Paşa'nın Diyarbakır'a Vali olarak atanmasından sonra ilk iş, Diyarbakır Eyaletine bağlı olan aşiretlerin istatistiki bilgileri çıkarılır. Aşiretlerin hangi bölgede yaşadıkları, ekonomisinin neye bağlı olduğu, nüfusu, silahlı sayısı gibi bilgiler derlenip kayıt altına alınır. İlk etapta Diyarbakır Eyaletine bağlı sınırları içinde yaşayan Arap ya da  Araplaşmış aşiretlerin envanteri çıkarılır. 1870-71 yılları arasında Diyarbakır salnamelerinde aşiretlerin yaşayış ve bölgeye erdikleri zararlar yayınlanır.

Resmi Diyarbekir Gazetesi aşiretleri yazar

Kurt İsmail Paşa'nın Diyarbakıra 1868 yılında vali olarak atanması sonrasında ilk etapta Diyarbakır'a bağlı bulunan bölgelerdeki aşiretlerin genel bir değerlendirmesi yapılır. Aşiretin kaldığı yerler, çıktığı yaylalar, nüfusu, hangi mezhebe bağlı olduğu, silahlı sayısı gibi gibi bilgiler kayıt altına alınır.

Kurt İsmail Paşa'nın vali olarak gelmesinden sonra çıkardığı Diyarbakırın ilk resmi gazetesi olan Diyarbekir Gazetesi'nde o tarihte aşiretlerin yaşayışları ve bölgeye verdikleri zararlar hakkında şu bilgiler yayınlanır:

"Dâhil-i Vilâyet'te bulunan aşiretler ve kabileler tahminen 20.000'den fazla haneyi ve 100.000'den mütecaviz nüfusu şamil oldukları halde, ne daniş ve marifet ve ne de ticaret ve san'at bilerek hayvanat ve haşiye gibi ömür geçirmektedirler. Avrupa ve Amerika kıtalarında pek çok mahalle vardır ki bizim çöl havalisi ma'mur ve medeniyet ve servet iken oraları servet ve imarattan yoksun idi. Bizim çöl havalisinin bu halli gelişmesinin nedeni ise bu mahal halkının iltizam eylediği gayret ve hamiyet sayesindedir.

Ancak bu çöl havalisinin saadet ve imaret nedenini bilmeyen aşiretler ve haşiye yüzünden havali harab ve bitab oldu. Çöl havalisi beş on sene evvellere gelinceye kadar bir veçhile nazar-ı itinaya alınmadığından, aşiretler burada gelişi güzel ve çöl ağzında olan yerleri işgal ederek, buraların huzurunu bozdular. Bu aşiretlere karşı tedbir olarak bir kaç yüz nefer asker tertib ve istihdam olunmuş ise de bu kuvvetler göstermelikten öteye gitmemiştir."