Patlıcan yemeklerin en önemli malzemesidir. Hele ki, adını verdiği patlıcan kapama gibi güzel bir yemekte, harika duruyor.  Yaz aylarında misafir ağırlayacaksanız patlıcan kapama tam istediğiniz yemektir.

Yapılışı biraz zahmetli olsa da, görüntüsü ve lezzeti her şeye değen patlıcan kapamayı mutlaka deneyin. Şimdiden bu eşsiz yemeği yapacak olanlara kolaylıklar diler, yiyenlere de afiyet olsun diyorum.

Gerekli malzemeler:

5 adet patlıcan

2 adet patates

1 adet kuru soğan

3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet sivri biber

2 adet kapya biber

250 gram kuşbaşı dana eti

2 diş sarımsak

1 yemek kaşığı domates salçası

2 adet domates

1 su bardağı sıcak su

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

Kızartmak için:

Yarım su bardağı sıvı yağ

Yemeğin yapılışı:

Patlıcanları alaca soyup boyuna ince ince doğrayın ve tuzlu suya koyun. Patatesleri soyup ince ince doğrayın. Etleri tencereye alıp kavurmaya başlayın. Suyunu salıp çekene kadar etleri güzelce kavurun. Etler kavrulurken kuru soğanı ve biberi ince ince doğrayın. Kavrulan etlere önce zeytinyağını ardından soğanları son olarak da biberleri ekleyin. Salçayı da ekleyip biberler yumuşayana kadar 10-15 dakika pişirin ve kenara alın. Patatesleri sıvı yağda hafifçe kızartıp kenara alın. Tuzlu sudaki patatesleri süzüp kuruladıktan sonra onları da yağda kızartın.

Fırın tepsisinin ya da kelepçeli kek kalıbının tabanına pişirme kağıdı serin. Patlıcan dilimlerini ortası boş kalacak ve dilimler kenardan sarkacak şekilde tepsiye yerleştirin. Patlıcanlardan kalan boşluğa da patates dilimlerini yerleştirin. Kavurduğunuz etleri tepsiye aktarın. Domates, sarımsak, tuz ve karabiberi robottan geçirip etlerin üzerine gezdirin. Patlıcanların sarkan kısımlarını da etlerin üzerine kapatın.

Fırını 200 derecede ısıtıp tepsiyi fırına verin ve 20 dakika kadar pişirin. Tepsiyi fırından aldıktan sonra geniş bir servis kabına ters yüz edip kek gibi dilimledikten sonra servis edin. Afiyet olsun…